Elektrische ontsteking afstellen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Deze tutorial gaat over het afstellen van de elektronische ontsteking op een Tomos. Mensen veranderen hun ontsteking omdat ze meer trekkracht willen, bij een snor is het zo dat de "explosie" op het BDP komt en bij een brommer komt de explosie al net iets voor het BDP. Hierdoor heeft een snorfiets iets minder kracht. Met het veranderen van je ontsteking win je trekkracht, deze trekkracht kun je omzetten in snelheid als je je tandwiel verhouding aanpast.

Benodigdheden


Om te beginnen haal je je kickstarter eraf, daarna haal je je linker carterkap er af en dan zul je je vliegwiel zien. Je vliegwiel zit vast met een moer, deze kun je losdraaien met een dopsleutel. Het is handig als je een zuigerstop hebt voor deze stap omdat je vliegwiel meedraait wanneer je de moer los probeert te draaien.

Elektronische ontsteking afstellen 1.jpg

Als je de moer er af hebt kun je je vliegwieltrekker op je vliegwiel draaien. Deze draai je op de plek waar de moer zat die je vliegwiel op zijn plek hield.

Elektronische ontsteking afstellen 2.jpg

Pak nu een ringsleutel 19 (of 18, dit verschilt per vliegwieltrekker) en zet hem op je vliegwieltrekker. Je vliegwiel kan best strak zitten dus zet er wel wat kracht op (ga natuurlijk niet als een gek aan dat ding trekken).

Elektronische ontsteking afstellen 3.jpg

Nu je je vliegwiel er af hebt gehaald zie je je spoelen zitten. In dit geval zie je een elektrische onsteking, maar je kunt ook een contactpuntenontsteking hebben, als dit het geval is heb je niets aan deze uitleg, maar is het artikel Contactpunten ontsteking afstellen wat voor jou.

Elektronische ontsteking afstellen 4.jpg

Nu pak je een kleine imbus en draai je de 2 schroefjes los zodat je de grondplaat kunt draaien. Draai de schroefjes maar een klein stukje open omdat je dan de plaat al kunt draaien.

Elektronische ontsteking afstellen 4.jpg

Hier zie je de bekende onsteking strepen. De onderste is voor een snorfiets en de bovenste is voor een bromfiets. Op je grondplaat zie je een klein inhammetje, dit is de "pijl" die aanwijst hoe de ontsteking staat. Als je een snorfiets hebt staat hij standaard op het onderste streepje. Nu je de schroefjes hebt los gedraaid kun je je ontsteking verstellen zoals je op het plaatje kunt zien:

Elektronische ontsteking afstellen 5.jpg


Je moet zelf uitzoeken welke stand voor jou goed is, elke millimeter kan verschillen. Het beste kun je je ontsteking verstellen, dan zet je je vliegwiel erop, kickstarter er op en dan testen (carter kap is dus niet nodig zolang het niet regent of veel vuil in komt, en kijk uit voor het vliegwiel als je tomos aan staat omdat deze zeer snel ronddraait.


Gegevens

-Bovenste streep= bromstand (vroegere ontsteking)

-Onderste streep= snorstand (latere onsteking)