Contactpunten ontsteking afstellen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Deze tutorial gaat over het afstellen van de puntenontsteking, dit hele proces uitvoeren kost even wat tijd, maar je Tomos kan er een stuk beter door lopen, en de slijtage kan verminderd worden.

Benodigdheden

Te werk gaan

Om te beginnen demonteer je je linker zijkap, en vervolgens het vliegwieldeksel. Nu zie je je vliegwiel. Vervolgens draai je de bougie eruit, als je bougie al erg oud is is het ten eerste aan te raden een nieuwe bougie te kopen.

De contactpunten

Deze bevinden zich aan de linker kant onder het vliegwiel. Dit kan je zien door de sleuven van het vliegwiel door. Als jouw vliegwiel dicht is, en slechts een paar gaten heeft, dan zit je hier niet goed, maar verwijs ik je naar het artikel Elektrische ontsteking afstellen. De grootste bout op de contactpunten zit rechtsbovenop. Dit is de bevestigingsbout. Hiermee kun je stellen hoever de contactpunten opengaan. Dit is heel belangrijk voor een goede vonk.


Contactpunten ontsteking afstellen 1.jpg


Je draait het vliegwiel net zolang de contactpunten opengaan (dit is maar een klein beetje). Vervolgens moet je hem zo precies draaien dat ze het verste openstaan. Deze afstand moet 0,35mm zijn. Dit kun je weer meten met de voelermaat. Indien dit niet het geval is dan draai de de bevestigingsbout zo los dat hij nog net klemt. Dan doe je de voelermaat ertussen met het plaatje van 0,35mm en draai je de contactpunten aan. Draai dan de bevestigingsbout dicht en haal voorzichtig de voelermaat er tussenuit. nu draai je het vliegwiel een paar slagen om en probeer dan weer of de afstand dit keer goed is. Zo niet, herhaal dan alles weer.

Het ontstekingstijdstip

Kijk eerst of je ontsteking toevallig niet al op tijd staat. Dit doe je met de schuifmaat. Je schuift de schuifmaat open en stopt de pen van de schuifmaat in het bougiegat. De schuifmaat moet je tegen de cilinder aan drukken, en de pin die uit de schuifmaat komt, in de cilinder drukken. Nu draai je twee keer rustig aan het vliegwiel. Dan heb je met je schuifmaat het bovenste dode punt opgemeten ten opzichte van de cilinderkop. Lees de waarde af op de schuifmaat. Stel je vind hier 33mm. Dan ga je de schuifmaat zo verschuiven dat er 0.8mm bij op komt. Je hebt dan dus 33.8mm. Dit is voor de voorontsteking. De 0,8 kan verschillen per cilinder, bij een standaard 50cc ligt het aantal tussen de 1,5 - 1,7.


Dan draai je het vliegwiel tot je zuiger helemaal onderin zit en steek je de schuifmaat weer in het bougiegat. Hierbij kan je de schuifmaat het best vastzetten met zo’n wieltje aan de zijkant van de schuifmaat. Draai dan heel voorzichtig aan het vliegwiel in de richting van de pijl op de zijkant (= rotatie van de motor) tot je de schuifmaat voelt bewegen. Op dit moment moeten de contactpunten open gaan.

Gebeurt dit precies op het goede moment, dan is je ontsteking op tijd afgesteld. Gebeurt dit niet op dit moment. Dan ben je nog wel even bezig...

Haal eerst het vliegwiel eraf. Dit doe je door de zuigerstop in het gat van de bougie te draaien, vervolgens gebruik je dopsleutel 17 om de moer van het vliegwiel los te draaien, dan draai je je vliegwieltrekker in het vliegwiel, en verwijder je het vliegwiel.


Contactpunten ontsteking afstellen 2.jpg


Je ziet 3 bevestigingsbouten van de grondplaat. (Het aantal bevestigingsbouten kan ook anders zijn) Deze kan je ietsje losser draaien tot de grondplaat draaibaar is. Moet de ontsteking vroeger (dus meer voorontsteking) dan draai je de grondplaat rechtsom, moet de ontsteking later dan draai je de grondplaat linksom. Dit hoeft maar een klein beetje, een millimeter kan soms al verschil betekenen. Het is echt een kwestie van proberen. Draai dan de grondplaat weer vast en monteer het vliegwiel.

Controleer nu of de ontsteking op tijd staat. Staat hij nu op tijd, ben je klaar. Zo niet, dan moet je de grondplaat weer iets draaien. Probeer het niet af te raffelen maar doe het echt goed. Het kost dan wel wat tijd maar straks heb je er plezier van. Dus gewoon net zo vaak proberen tot hij goed staat.

Als je zo ver bent dat je ontsteking helemaal is afgesteld, monteer je alles weer, en kan je weer lekker rijden op je Tomos!