Zuiniger rijden dan 4takt

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hoe rij je belachelijk gierig en zuinig?

Allereerst is het sowieso beter een Tomos Brom te hebben.

Het begint bij de setup van je brommer. Het is ´t beste om gewoon een standaard carburateur te gebruiken, SHA 14/12 in het geval van een Tomos brom. Ik heb er geen spectaculaire uitlaat onder zitten, maar gewoon het standaard exemplaar met een dikkere bocht voor een beetje meer snelheid. Door de uitlaat moest ik van een sproeier 52 naar een sproeier 53. Hiermee loopt hij best wel arm, maar dit heeft bij mij nog nooit problemen opgeleverd.

De topsnelheid is 56kmh, zo´n dikke 60kmh op een autoteller. De kunst is, om nooit 56 kmh te rijden, maar ongeveer 47. Dit scheelt veel brandstof.

Verder moet je na het starten gelijk (rustig) wegrijden zodat je niet onnodig brandstof staat te verspillen.

Remgedrag is belangrijk. Kijk ver voor je uit, indien je mensen ziet stilstaan of iets dergelijks, laat dan gewoon je gas los en laat de Tomos uitrollen. Dan is het helemaal niet nodig om te remmen en daarna weer te accelereren. Ook in bochten werkt dit zo. Zorg dat je zo min mogelijk remt, en zo veel mogelijk gebruik maakt van het zelfremmend vermogen van je Tomos.

Bandenspanning is natuurlijk ook erg belangrijk, je moet ze lekker hard oppompen. Ikzelf heb een bandenspanning van 2,2 bar voor,en 2,4 bar achter. Als laatste is een goed vet gesmeerde ketting erg belangrijk want hoe minder wrijving hoe beter.

Als je deze tips ter harte neemt, kun je met gemak 1 op 50 halen of beter. Mijn record tot nu toe is 1 op 57 maar ik ga vanaf deze week proberen 1 op 60 te halen. Ter vergelijk: een 4T scooter haalt met mazzel 1 op 43.