Wiellager vervangen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hierbij een How-to voor het vervangen van je achterwiellagers , uiteraard is deze ook toepasbaar op je voorwiel

Wat heb je nodig ?

  • Hamer
  • Stevige slagvaste platte schroevendraaier
  • Ijzerzaag
  • Stuk draadeind / rond staal op de dikte van je as
  • Verffohn
  • Dop ( slagmoersleutel , of ratel )
  • Nieuwe lagers , originele lagers hebben geen code maar vervangingslagers van SKF hebben de volgende code : 6201 2Z

de 6201 geeft de maten van de lager aan , de 2z de afdichting ( in dit geval een stalen plaatje , waardoor het lager stofdicht is zoals origineel ). een 2RSH codering kan ook , dan is het lager stof en spatwaterdicht ( zelfs nog beter als standaard ) Ik adviseer de lagers een nacht van te voren in de vriezer te doen , dit vergemakkelijkt de montage en scheelt tijd !

Wat te doen ?

Allereerst verwijder je het wiel waar je de lagers van wil vervangen , in mijn geval was dat het achterwiel Wiellager vervangen 1.jpeg


En hier gaat het om Wiellager vervangen 2.jpg Allereerst moeten we het oude lager verwijderen , dit doen we door middel van een hulpstuk te maken. Pak een stuk draadeind of rond staal , die de dike heeft van je as. Wiellager vervangen 3.jpg Maak hier vervolgens een inkeping in , hier komt je schroevendraaier in Wiellager vervangen 4.jpg

Klem de draad eind / rond staal in een bankschroef , en schuif hier het achterwiel over Wiellager vervangen 5.jpg Pak vervolgens de schroevendraaier , en ram deze goed diep in het draadeind / rond staal. Wiellager vervangen 6.jpg Deze zal nu uitzetten , en zich klemmen in de binnenring van het lager. Als het draadeind / rond staal zich goed heeft vast geklemd , kan je door middel van aan de achterkant te meppen het lager eruit slaan. Wiellager vervangen 7.jpg Let op , er zit ook een stalen bus tussen de lagers deze niet vergeten ook weer terug te plaatsen ! Doe dit zelfde ritueel ook voor de andere kant.

Nu gaan we de nieuwe lagers plaatsen , ik adviseer om de nieuwe lagers een nacht van tevoren in de vriezer te leggen. Zo worden deze kleiner , en zullen ze zich makkelijker laten plaatsen.

Stook met de verffohn de plaats waar het lager moet komen goed heet Wiellager vervangen 8.jpg Als deze goed warm is , pak je het lager uit de vriezer en plaats je deze op zijn plek. Als het meezit valt deze goed op zijn plek , zo niet geef deze een paar klappen met behulp van een slagdop ( let op de dop moet op de buitenste lagerschaal rusten ! ). Tik voor de zekerheid toch even het lager aan , zo weet je zeker dat deze goed op zijn plek zit. Wiellager vervangen 9.jpg Plaats nu de stalen bus in het achterwiel , en steek de as erdoorheen. Zo word de bus op zijn plek gehouden , en kan je het nieuwe lager makkelijker plaatsen. Wiellager vervangen 10.jpg Tik ook dit lager nog eventjes na , voor een goede passing.