Vraagtekenveertje werking en vervangen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het vraagteken veertje is ervoor om het startgedeelte vrij te laten lopen nadat de bromfiets gestart is en bij eventueel achteruit rijden. Ook om te voorkomen dat op het moment dat de krukas minder toeren maakt dan de tandwielen en koppeling schokken te voorkomen.Officiële fabrieksuitspraak.

Het vraagtekenveertje wat nader bekeken en de praktijk.

Je dient eerst je rechter carterdeksel eraf te halen (Wel eerst de olie er uit laten lopen [in een teiltje graag] ) Ter info, even een foto er van. Met de lege hoofdas en de manchet met het kleine start kettingwiel.

Vraagtekenveertje rollenkooi.jpg


Het vraagtekenveertje zit achter de twee grote tandwielen op de middelste as.

Tomosblok-tandwielen.jpg

Om daar nu bij te komen moet je het koppelinghuis van de krukas halen en de 2 linkse assen er uit halen. Dit lijkt moeilijker dan het is.

Haal nu eerst je kickstart pedaal er af. Blokkeer nu je zuiger met een zuigerstop. Zet pijpsleutel 17 op de moer van het koppeling*huis en draai hem los. Nu kan je het huis er zo af trekken. Denk om de stalen ring (20x14x2) die er achter zit, die moet ook mee. Anders ben je hem dadelijk kwijt. Haal nu de 2 seegerringen van de aantrapas (linkse) en de vulring van de hoofdas (middelste). Als ze er niet zitten liggen ze in het carterdeksel. Nu kan je gewoon de 2 assen gelijktijdig uit het blok trekken. (Denk er om dat er op de aantrapas nog een vulring aan de achterkant zit. Als die er afvalt heb je een klein probleem er bij) Nu even het kettingje los halen van het kleine tandwieltje en je hebt de hoofdas in je hand. Mocht het veertje kapot zijn. Haal een nieuwe ( ± € 1,50 ) Haak eerst het onderste haakje van het veertje in het kleine gaatje van de kooimanchet van de rollenkoppeling 1e versn.

Vraagtekenveertje-bevestiging.jpg


Doe de andere kant van het veertje om het pennetje zoals het op de foto te zien is.

Als je het veertje verkeerd om monteert, dan kan je de hoofdas zowel links als rechtsom draaien. [ Probeer dat dus altijd even voor je het carter*deksel er voor doet ] Als de veer goed zit kan je de hoofdas alleen rechtsom draaien.

Het vraagtekenveertje nog even “in rust”.

Vraagtekenveertje-bevestiging2.jpg

Het zorgt voor een starre verbinding tussen het 1e versnelling tandwiel op de hoofdas en de Hoofdas zelf.

En nogmaals, het zit aan de achterkant van de rollenkoppeling. ( Ook wel Rol(lager)koppeling te noemen, vind ik persoonlijk )

Vraagtekenveertje-op-hoofdas.jpg

Deze Rol(lager)koppeling zit achter het grote 1e versnelling tandwiel op de hoofdas. Hoofdas in blok zonder tandwielen.jpg


Kan je normaal gesproken niet direct bij, omdat de 2 tandwielen er af moeten. En dat kost wat vakkennis, omdat het eerste tandwiel er min of meer vast op zit.

Het vraagtekenveertje heeft in wezen maar één functie. Het trekt door z`n veerkracht, de buitenkooi van de Rol(lager)koppeling naar achteren (links).

Dat heeft weer gevolg voor de stalen rolletjes die zich in de taps gevormde ruimte`s bevinden tussen de buitenkooi en de hoofd*as.

Rollenkooi overzicht.jpg


Die stalen rolletjes komen rechts in de wat tapse ruimte klem te zitten, als de buitenkooi door het vraagtekenveertje naar achteren (links) getrokken wordt. Zo ontstaat een vaste verbinding tussen de buitenkooi en de Hoofdas. {De binnenkooi houdt de rolletje min of meer op hun plaats}.

Het effect daarvan is, dat de buitenkooi de binnenkooi en de Hoofdas meeneemt als hij ronddraait. (Hij draait linksom of hij staat stil) De buitenkooi draait altijd mee wanneer het grote 1e versn. tandwiel draait. Die twee zijn namelijk met elkaar verbonden d.m.v. een nok en sleuf verbinding.

Hoofdas.jpg


Tot zover de info over het vraagtekenveertje.

Rest mij nog te melden dat: De starre rollenkoppeling in 3 situatie`s verbroken wordt.

1. Als de Tomos aangetrapt wordt. (Dan staat de hoofdas stil)

2. Als de 2e versnelling in werking getreden is. (Dan draait de hoofdas er sneller onderdoor)

3. Als er gelopen wordt met de Tomos en de motor uit staat. (Hoofdas draait er dan onderdoor)

4. En absoluut niet te vergeten: Als er afgeremd wordt en het toerental is dusdanig gezakt dat de 2e versn. koppeling zich terugtrekt, dan wordt de aandrijving (traploos) overgenomen door het 1e versn. tandwiel die, omdat de hoofdas wat langzamer gaat draaien, via de rollenkoppeling de hoofdas vastgrijpt.

[ Nog even ter kennisgeving: Het 1e versn. tandwiel draait altijd als het Tomosje rijdt ]

Maar daar wijd ik een andere (vervolg) info aan.

En als laatste aanwijzing valt mij te melden: Denk er om bij terug plaatsen van de 2 assen dat de opvulring aan de achterkant van de aantrap*as er op zit en de remveer horizontaal gehouden wordt.

Remveer.jpg

En dan als zodanig in de uitsparing van het carter valt.

Remveer uitsparing.jpg


En denk nu nog om de 3 vulringen van de 2 assen voordat je het carterdeksel er op doet.