Vraagtekenveertje vervangen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Een vraagtekenveertje vervangen. Het veertje zorgt voor een vloeiende beweging / overgang van de 1e naar de 2e versnelling.

Eerst moet je het rechter carteldeksel eraf halen. Je ziet dan 3 dingen>> rechts: koppeling. Midden: primaire vertanding, ofwel tandwielen voor je eerste en tweede versn. Helemaal Links: het kickstartertandwiel (mechanisme). Nu je bougie eruit en een zuigerstop plaatsen. Een zuigerstop zorgt er voor dat je zuiger niet naar het bovenste punt kan komen. De zuiger blokkeer je dus. Je krukas kan dus niet meer draaien, en dat moeten we hebben. Nu ga je de moer die op de koppeling zit, los draaien. Gebruik nooit geweld, ook geen hamers. Als de moer los is schuif je de koppeling van de krukas af.

vraagtekenveertje_vervangen_01.jpg

Om nu de versnellingstandwielen en kickstartertandwiel los te krijgen, moet je beide vast pakken en er gelijktijdig uit schuiven \ trekken. Ze moeten er dus samen uit komen, anders lukt het niet. Het kan gebeuren dat je je kickstarter er af moet halen omdat anders die lange pen van de kickstarter niet los komt. Je kan ook de 2 seegerringen los halen (die voor op de kickstarteras zitten) en het tandwiel van de kickstarter er af schuiven. Doe dat wel met een seegerring-tang

vraagtekenveertje_vervangen_02.jpg

Als alles eruit is gehaald, ga je je bezig houden met de tandwielen van de versnelling. Want op het grootste tandwiel moet het vraagtekenveertje komen>>

vraagtekenveertje_vervangen_03.jpg

Naschrift: Op de assen zitten ook nog stalen opvulringen. (Om axiale speling op te vangen) Maar let op: Die kunnen blijven plakken aan de binnenkant van de rechter carterdeksel.