Velgen spuiten

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het is mij opgevallen dat de velgen van en Tomos vaak snel vies worden. ( of aan het roesten zijn). Om dit forum optimaal te voorzien van elk onderwerp wil ik graag uitleggen hoe je de velgen van en Tomos kan overspuiten in de desbetreffende kleur.

Als eerst hebben we het volgende nodig:

  • Primer ( het beste is om hechtgrond te gebruiken van het merk Motip)
  • Spuitbus in de desbetreffende kleur ( Motip)
  • Blanke lak van Motip ( Dit hoef je niet perse te gebruiken maar voor en betere glans effect raad ik dit aan)
  • Was benzine om te ontvetten
  • Schuur papier korrel 400
  • Rem olie ( raad ik je aan)
  • Rem reiniger ( raad ik je aan)
  • Plakband

Als eerst halen we de banden van je Tomos af. Het achterwiel maak je los door de moeren los te draaien, maar let wel goed op hoe alles in elkaar zit zo dat er geen fouten gemaakt kunnen worden. Wanneer de banden los zitten haal je de remtrommels van je banden af.

Maak de ingang waar de remtrommel heeft gezeten goed schoon met de remreiniger om zo te volkomen dat er viezigheid en vet op de velgen terecht komen. Je zou het beste ook even je achtertandwiel los kunnen maken om alle delen goed te kunnen raken wanneer je bezig gaat met spuiten.

Maak de velg goed schoon met wasbenzine om zo te volkomen dat er geen diepe krassen in de velgen komen om dat het wel is zo kan zijn dat er wat zandkorrels hier en daar zijn blijven plakken op de velgen.

Wanneer dit klusje is geklaard gaan we beginnen met het schuren van de velgen. Het is en rot klusje maar dan heb je op het eind wel en mooie resultaat.

Wanneer dit is gedaan pakken we en nat doekje en gaan we over de velgen heen om de velgen stofvrij te maken. Vervolgens gaan we er overheen met en doekje met wasbenzine om ze goed vetvrij te maken.

Plak nu alle delen af die geen kleurtje hoeven te krijgen. ( meestal de hele band)

Nu kunnen we beginnen met de grondlaag. Schud de spuitbus goed door elkaar ( ongeveer 2 minuten) en houd ongeveer 25 cm afstand van de velg. Nu zorg je er voor dat er en eerste laag grondlaag op komt. Zorg er voor dat je niet te lang op een plek blijft spuiten om druipers te volkomen.

Laat de primer 10 minuten drogen en doe er nog en laag primer overheen. ( om het maximum resultaat op het eind te behalen)

Laat de primer nu weer 10 minuten drogen.

Zo! Eindelijk kunnen we beginnen met de desbetreffende kleur. Zorg er weer voor dat je de spuitbus weer goed hebt geschud en 25cm afstandhoud. Begin nu met spuiten van de eerste laag. En telkens 10 minuten tussen tijd nemen om er nog en laag op te spuiten. Ik zelf heb de velgen in 6 lagen gespoten.

Laat het nu weer 10 minuten uitdrogen en we kunnen beginnen met de blanke lak. ( en waarom 10 minuten tussen tijd?) De verf lagen pakken beter op elkaar omdat de verf nog niet helemaal uitgehard is.

Na ongeveer 4 lagen blanke lak laat je de velgen 24 uur met rust om de verf goed te laten uitharden.

En nu alles weer terug zetten. Vergeet dus niet de ingang waar de remtrommel hoort te zitten in te smeren met rem olie omdat je anders piepende remmen krijgt.

En wanneer je klaar bent heb je schitterende velgen!