Tomos Motorblokken Verschil

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Nou dat de tomos al een tijdje weer op de markt is is er veel veranderd aan het motorblok, nou zijn er al wat veranderingen geweest. Om dit allemaal nog bij te houden maak ik weer een nieuwe FAQ betreft onstekingen en blokken. De tijd heeft niet stil gestaan want ook deze jaren word de tomos weer met een nieuw blok geleverd namelijk het nieuwe type A5 blok. Dit blok is leverbaar in een kickstart versie een een elektrische start versie. Maar dit later...

De motorblokken

Het begon zover ik weer allemaal met het tomos 4TL blok rond 1960. Volgens mij is dat het eerste blok weermee de eersten tomossen zijn uitgevoerd. Daarvoor had tomos nog een puch motorblok. Er was hier ook een schakel versie van en een 90cc motorblok. Verder heb ik hier weinig infomatie van. Dit blok zag er zo uit:

tomos_verschillen_01.jpg

Een paar jaar later volgde het A3 type blok. Dit type blok is te herkennen aan een ei-vormige cilinder en een spruitstuk zonder membraan, dit was dus ongeveer het zelfde blok als van puch. Dit blok heeft een contact punten onsteking. Ook de krukas en de koppeling is anders dan van de nieuwere modelen. Dit blok kwam voornamelijk voor onder de tomossen met metalen zijkappen. De carburateur zat meestal onder de benzine tank. De carburateur dit voor dit blok gebruikt was was meestal een encarwi carburateur die later opgevolgd werd door de Dell Orto SHA

tomos_verschillen_02.jpg


Weer een paar later kwam er weer een nieuw model blok uit namelijk het bekende A35 motorblok. Dit was het eerste blok met een elektrische onsteking en een zijspruitstuk. Van dit zijspruitstuk waren ook weer 2 modellen, namelijk 1 aan de linkerkant (die je bijna niet ziet) En de bekendere aan de rechter kant. Van dit type blok was de cilinder ook anders, dit is het eerste blok dit geleverd word met een membraan. Ook de koppelingsegmenten en de krukas is anders dan het bovenstaande type. Nou ging dus alles via de elektrische onsteking. Het membraan zorgde ervoor dat de tomos meer vermogen kreeg.

tomos_verschillen_03.jpg

Dit blok was er rond 1980 tot aan 2001 (zo ongeveer geschat)

Zo rond 2002/2003 kwam er weer een nieuw model blok onder de nieuwere tomossen te hangen, dit was volgens mij om ook om euro 2 geschikt te zijn. Dit motorblok zou dus schoner moeten zijn vanwege grotere milieu eisen en zou volgens tomos meer vermogen moeten leveren. Er zijn 3 versies van dit motorblok.

Eentje heeft een platte nieuw model carterkap.

tomos_verschillen_04.jpg

Dit is dus een kickstart versie.

Je hebt ook nog het model met een punt:

tomos_verschillen_05.jpg

Dit type is zowel leverbaar als kickstart als elektrische start, verder is dit blok helemaal gelijk aan het model met platte nieuw model carterkap. Wat de vernieuwingen zijn van dit type blok ten opzichte van het A35 blok.

De carterspoeling is anders:

tomos_verschillen_06.jpg

Dit is namelijk ook te zien aan de andere soort voetpakking:

tomos_verschillen_07.jpg

Links zie je het nieuwe type en rechts het oude type. Zoals ik al zei heeft het nieuwe type carters dus grotere spoeling. Alleen waarom ze dit gedaan hebben snap ik namelijk niet, want die nieuwe type voetpakking valt bijna nergens te vinden en het oude type past dus niet wat dan gaat je cilinder lekken en zit daarom niet goed dicht. Andere kant snap ik het nut er ook niet van want de spoelpoort van een standaard cilinder is nogal klein, dus eigenlijk flow je mengsel half dood op je cilinder spoelpoort:

tomos_verschillen_08.jpg

Ook is de krukas van dit blok anders, de krukaswangen zijn volrond. Dat wil zeggen dat er geen balansgaten in zitten net als in andere krukassen.

Krukas a55.jpg

Een andere nieuwe vernieuwing van dit blok is dat de bevestigings punten van de onsteking anders zijn, dus dan heb je weer het nieuwe type grondplaat nodig.

De ontstekingen

Type 1

De is een van de eerste onsteking met contact punten:

tomos_verschillen_09.jpg

Dit type zat voornamelijk onder het A3 motorblok.

Types 2

Deze types zijn elektrisch en zitten vaak op het A35 motorblok:

Iskra 2 spoel onsteking

tomos_verschillen_10.jpg

Bosch 2 spoel ( te herkennen aan het grote vliegwiel)

tomos_verschillen_11.jpg

En toen kwam er rond het jaar 2000 weer een nieuw type onsteking voor het a35 motorblok namelijk een ISKRA 4 spoel ontsteking:

tomos_verschillen_12.jpg

Deze ontsteking is later ook nog in de nieuwste typen blokken gebruikt, naar mijn weten is het verschil alleen een andere grondplaat.


De cilinderkoppen

Er zijn 3 verschillende cilinderkoppen.

Namelijk de Ei-kop.

En van de 4kante membraan cilinder. Is er een bromkop en een snorkop:

tomos_verschillen_13.jpg

Links zie je de snorkop en rechts de bromkop.