Snor en Brom Tomos Verschil

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Er wordt de laatste tijd veel gevraagd naar het opvoeren van een snorfiets. Dit hoeft niet zo moeilijk te zijn. Je kan hier op de Tomosforum Wiki genoeg informatie vinden over het opvoeren van een Tomos. Maar in dit artikel wordt beschreven wat de verschillen zijn tussen een Tomos Brom uitvoering en een Tomos Snor uitvoering.

Een standaard snorfiets loopt 25 km per uur en een bromfiets loopt 45 km per uur. Maar deze trekken vaak even hard op. Terwijl velen zullen denken bij een snorfiets is het achtertandwiel (ATW) groter dus zou deze harder op moeten trekken. Dit is echter niet zo.

Dit komt omdat een snorfiets een andere setup heeft en anders is afgesteld. We gaan er van uit dat de bromfiets normaal is omdat iedereen zijn snor als een brom wilt laten lopen.

1. Cilinderkop.

De cilinderkop van een snorfiets heeft een hap in de verbrandingskamer met als gevolg dat de verbrandingskamer groter is, en dus de compressie lager. Waardoor je trager optrekt, dus de aanbeveling gaat uit naar een Bromkop.

2. Ontsteking.

De ontsteking van een snorfiets staat later afgesteld. (dit is niet erg als je snorfiets standaard loopt) Maar ga je je Tomos opvoeren dan moet deze vroeger afgesteld worden, hoe je dit doet kan je uiteraard hier op de Wiki vinden.

3. Carburateur.

Een snorfiets heeft een 14/9 carburateur, dit staat voor "Benzine doorlaat 14mm - Luchtinlaat 9mm" waardoor je topsnelheid lager ligt, en je trekt er trager door op. Dus een bromfiets carburateur installeren (14/12)

4. Uitlaat.

Een snor heeft een "S-Bocht uitlaat". Deze heeft een hele smalle lange bocht, deze slipt snel dicht met kool waardoor je nog trager gaat, dus je zet er een bromfietsuitlaat onder, of uiteraard iets wat nog beter is.

5. Spruitstuk.

In het spruitstuk zit een 9mm busje, waardoor de doorstroom van de benzine minder snel verloopt, er zijn veel verschillende manieren om dit busje er uit te halen, en je vindt ze zo'n beetje allemaal hier op de Wiki!

Als je dit busje eruit haalt, en geen bromfiets carburateur installeert, zal het verschil echt niet groot zijn, je zal het misschien een beetje merken met optrekken.

6. Luchtfilter

Het luchtfilter van een snorfiets heeft een rubberen prop, waardoor er nog minder lucht aangezogen kan worden, deze kan je er heel gemakkelijk uittrekken.

Let op: Doe dit niet als je nog gewoon met je 9mm carburateur rijdt, want dan ga je alleen maar trager.

Fabeltjes

Veel mensen denken dat een Tomos snorfiets een 25cc cilinder heeft, dit is echter NIET zo, er zit geen enkel verschil in de cilinders van een brom of snor.


Bij de oude S25 met eicilinder (1-Speed) zit er echter wel verschil in de cilinders, bij de snor is namelijk de grootte van de inlaatpoort anders.