Schoonmaken gemotoriseerde tweewielers

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hoe maak je een Motorfiets of (snor)brommer goed schoon zonder dingen te beschadigen? In Moto73 werd het uitgelegd.

Schoonmaak1.JPG Schoonmaak2.JPG


  • Stap1:

Spoel de motor goed af met koud water om zand te verwijderen en ander vuil alvast los te weken. Gebruik hiervoor liever een tuinslang dan een hogedrukspuit.

  • Stap2:

Spuit de door vet en remstof vervuilde delen, zoals het motorblok, velgen en vork in met een ontvetter. En ga er na een korte periode van inwerking met de borstel overheen om al het vuil los te werken.

  • Stap3:

Omdat sommige ontvetters best agressief kunnen zijn en de lak mogelijk kunnen uitbijten, is het verstandig de delen die je hebt ontvet na inwerken en borstelen goed af te spoelen met voldoende water.

  • Stap4:

Maak nu de rest van de motor schoon met een lauw tot warm sopje met een shampoo. Een andere mogelijkheid is de motorfiets volledig in te spuiten met een reinigingsproduct wat je er later zo weer af kunt spoelen. Die zijn er ook in een bioloisch afbreekbare uitvoering.

  • Stap5:

Spoel na het wassen de motorfiets goed af en wrijf hem met een zeem of andere doek zo goed mogelijk droog.

  • Stap6:

Als de motor geheel droog is, is het aan te raden om de gelakte delen van de motorfiets nog na te behandelen met een poetsmiddel. De lak gaat hier mooi van glimmen, lichte krasse vallen minder op en het lakwerk is beter beschermd tegen weersinvloeden.

  • Stap7:

Spuit na het schoonmaken de kwetsbare metaaldelen en andere delen die smering en bescherming nodig hebben nog even met een multipurpose olie in. Wij gebruiken hier Bel-Ray MPF voor.

  • Stap8:

Om de schijven perfect te reinigen voor het beste remresultaat en om mogelijke vervuiling na het beschermen van andere metealen delen te verwijderen, kun je met een bus remmenreiniger de schijven nog even behandelen. Gewoon de reiniger op een schone doek spuiten en daarmee over de schijven gaan.