Schommelas vervangen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ik heb laatst de schommelas vervangen en in eerste instantie zat hij behoorlijk vast, maar toch kreeg ik hem er makkelijk uit.

Zet de brom op de standaard, haal je achterwiel eruit, en draai de moer van de schommelas los.

Dan geef je een flinke tik, met beleid, komt er geen beweging in, zet dan een ringsleutel aan de andere kant, draai deze een paar keer rond, daarna laat je iemand op de kant slaan waar de moer heeft gezeten, gebruik daarbij een slagpen of oude bout die niet dikker is dan de schommelas.

Tijdens het slaan draai je de bout aan jou kant zoveelmogelijk gewoon heen en terug, dan komt hij makkelijk los.

Nu is ook de achterbrug los.

Dan zitten de oude bussen er nog in, tik die met een oude schroevendraaier of klein beiteltje uit het frame,gewoon van buitenaf de schroevendraaier in de bus steken, door je frame, naar de bus die aan de andere kant zit, en dan voel je het randje van de bus, deze rustig naar buiten tikken, de eerste is het lastigt, de tweede gaat wat makkelijker.

Een bus is meestal van messing en heeft aan de buitenkant, die je ziet, een verdikking, kijk maar naar de nieuwe bus.

Stop de nieuwe bussen erin, die zijn gecentreerd, en rustig tikken met de hamer is een must, anders gaan ze scheef.

Smeer de nieuwe schommelas goed in met kopervet, en stop die er weer in, let wel op of er nog een ring tussen de as en achterbrug heeft gezeten, bij de ene brom wel en bij de andere niet,als het goed is zit er wel een borgring aan de kant van de moer, draai de moer goed vast en borg hem dan weer, alles verder weer monteren.

Let wel op dat je de oude moer bewaard, de nieuwe zijn niet altijd op voorraad, de bout moet er uit en mag stuk, die word vervangen door een nieuwe.

Gebruik dus gewoon de oude moer als je geen nieuwe hebt.


Stappenplan

Benodigd gereedschap:

  • Ring/steeksleutels
  • Hamer
  • Oude platte schroevendraaier/beiteltje

Overige benodigdheden:

  • Nieuwe schommelas
  • Nieuwe achterbrug bussen set
  • Eventueel wat hulp van de medemens
  • WD*40
  • Kopervet

Stap 1

Draai de moer van de schommelas los. Spuit de schommelas in met een kruipolie (bijv. WD*40).

Stap 2

Draai aan de schommelas terwijl je met een hamer flinke klappen geeft op de kant van de schommelas waar de moer op zat. Doe dit totdat de as eruit komt. Pak een oude bout om de as er helemaal uit te tikken als hij halverwege nog vast zit.

Stap 3

Pak een oude schroevendraaier of beitel om de busjes uit je frame te tikken. Steek je schroevendraaier door het gat aan de andere kant van de bus die je eruit wilt tikken. Ook deze busjes kunnen vast zitten dus gebruik weer kruipolie en geef flinke klappen met een hamer. Herhaal dit bij het andere busje.

Stap 4

Sla twee nieuwe busjes in het frame. Doe dit met een hamer zodat ze er recht in gaan. Smeer de schommelas in met kopervet en monteer je achterbrug weer.