Rollerbank begrenzer maken

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Omdat de luitjes van dit goede forum me zo goed geholpen hebben doe ik graag iets voor ze terug.. daarom hierbij een how to make een tomos snelheid begrenzer. Foto's zijn van mijn eigen tos (Tomos sport'r 2003)

De begrenzer werkt op het principe van het verstoren van de ontsteking, rijdt dus niet constant met de begrenzer aan.!!

Benodigdheden:

  • Soldeerbout
  • Soldeertin (makkelijks met inwendig vloeimiddel)
  • kleinste tuimel schakelaar die je in elektro winkel kunt krijgen (prijs ongeveer €3.* / €4.*)
  • rollerbank_begrenzer_1.png
  • dun draad . (zo dun mogelijk, denk aan 0.1 mm2, en 2 verschillende kleuren)
  • schroevendraaier platte kop.
  • condensator 1µF / 2µF (micro Fahrad) 1 of 2 is afhankelijk van hoe hard je tomos rijdt en hoe hard je hem begrenst wilt laten lopen.
  • (ter vergelijking mijn tomos rijdt zonder +/* 70 met 1µF begrenzer rijd ie ongeveer 50 /55)
  • Accuboor machine
  • ijzerboortjes


Okej. nu we allenspullen hebben gaan we beginnen.

Eerst gaan we de schakelaar doormeten. Als je een kleine tuimel schakelaar koopt dan zittern er 3 pinnetjes op.(zoals op foto.) Nu is het de bedoeling om te weten te komen hoe je schakelaartje schakelt. Normaal gesproken zit er een NO= > Normally Open en een NC= > Normally closed contact op Je kunt dit met de piepstand van je multimeter doormeten of je vraagt even de man in de elektro winkel of hij je kan helpen.


Oke. nu je weet welke aansluiting je moet gebruiken is het tijd om te gaan solderen. Soldeer 1 van de pinnetjes van de condensator aan de schakelaar (pin 1 van NO contatct). aan het andere pinnetje van de condensator soldeer je een draad. Aan aansluiting 2 van je schakelaar (pin 2 van NO contact) soldeer je ook een draad.

Via paint ziet het er als volgend uit.

rollerbank_begrenzer_2.png

rollerbank_begrenzer_3.png Tot zover is het nog allemaal simpel.

Nu komt het geetter. om een goede afwerking te krijgen en te zorgen dat de politie je begrenzer niet vind moet je een goede plek vinden om hem te verbergen. Ik zelf heb hem onder mijn aan en uit knop gezet. dit omdat ik daar een klein sleufje heb waaronder ik het kleine knopje van mijn schakelaar kwijt kon. Ik neem aan dat andere tomossen die ruimte ook hebben. Zorg ook dat de kabels die van je schakelaar afkomen in de kabelboom verdwijnen en nergens te zien zijn.(gebruik de al liggende huls van de aan / uit knop)

Boor een klein gaatje in je plastic kapje en doe daardoorheen het tuimel gedeelte van je schakelaar. (alleen het bewegende gedeelte => zie foto)

rollerbank_begrenzer_4.jpg

Vastzetten met een beetje bisonkit of een dergelijke hard wordende lijm. (wel even testen of het kapje nog dichtkan)

Als je dit gelukt is, test even of je de schakelaar hoord klikken. Schakelaar werkt? Mooi dan gaan we hem aansluiten.

Op de volgende foto kun je zien waarop je het moet aansluiten

rollerbank_begrenzer_5.jpg (de – pool vanaf de condensator moet op het frame gemonteerd worden.) (de + pool vanaf de schakelaar moet aan het rode draadje gemonteerd worden)