Rollenkooi repareren

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Tobias heeft laatst een TOMOS A3 -"opknapper" uit 1990 bij Bert "bromfietsenslooperij" gekocht. Een aantal kleine reperaties zoals: de bougie vervangen, ontsteking nakijken, een oliekering vervangen en enkele rammelende delen vast zetten, lukte wel. Er bleek echter één hardnekkig probleem te zijn. De versnelling pakt soms wel, soms niet. Na allerlei rare pogingen zoals achteruit rijden, met de kickstarter spelen e.d. lukte het. Wanneer het wegrijden goed ging, waren er soms problemen met het overschakelen naar de tweede versnelling. Kortom de motor maakte toeren maar de versnelling schakelde niet goed. Héél hinderlijk. Oplossingen op het internet gaven geen goede uitkomst. Hier kwamen we niet verder dan het beruchte probleem met het vraagtekenveertje. Tijdens een bezoekje bij de (brom)fietsenmaker Sprenkeler in Groenlo, om uit te zoeken wat nu een nieuwe versnelling zou gaan kosten, kregen we de tip om het versnellingsslot te controleren. Het versnelingstandwiel op slijtageplekken op de rollerloopvlakken en de afzonderlijke rollen. Als hier inderdaad sprake is van slijtage konden we proberen het loopvlak met "de dremel" voorzichtig vlak te slijpen en eventueel nieuwe rollen te plaatsen. Wanneer dat zou lukken, hoefden we geen € 90,- neer te tellen voor een nieuw tandwiel met rollen.

Aan de slag.

Om onze ruggen te sparen, hebben we de A3 op werkhoogte neer gezet.

aandrijving_tomos_1.jpg

De "spulletjes" volgens de handleiding op exploded http://wiki.tomosforum.nl/index.php/A3_exploded_view uit elkaar gehaald.

aandrijving_tomos_2.jpg

Na controle bleek: 1 - dat de rollen goed waren maar 2 - door het licht te laten spelen over de rollenloopvlakken, er op de loopvlakken slijtageplekken zichtbaar waren. (de rollen hadden zich genesteld). Daarom de mini-slijpmachine te voorschijn gehaald en heel voorzichtig de boel vlak gemaakt. Let op. Het loopvlak is niet erg hard. Hierna alles weer in elkaar gezet. (N.B. Bij het terugplaatsen moet de starterkrans zo geplaatst worden dat de hoek tussen vraagtekenveerhouder en gat in de startkrans 90 graden is.)