Puch Cilinder op Tomos monteren

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Als je je tomos op wilt voeren, is er qua cilinders niet veel keus. de airsal 50/70cc, en de 70cc parmakit.

Wat je kan doen is er een puch cilinder op maken, die hebben dezelfde slag en en passen nagenoeg meteen. je zit alleen met de uitlaat, die moet je aanpassen en een spruitstukje maken.

puch_cil_at_tomos_1.jpg

Je ziet, een puch cilinder ligt normaal horizontaal, en de tomoscilinder onder een hoek. als je dus een puchcilinder @ tomos maakt, komt de uitlaatpoort schuin te liggen. daarom moet je de uitlaat aanpassen.

ik heb zelf een 65cc polini erop gemaakt, een vd beste cilinders voor een puch maxi.

Het spruitstuk is simpel te maken, ik heb er voor gekozen de linker koelrib af te slijpen, zodat ik een mooi kort spruitstuk kon monteren. dit heeft geen nadelig effect op de koeling. (is iig niet te merken)

men neme een minarelli horizontaal std 20mm spruitstuk, en tekent daar de maten op af. dan zaag je met een ijzerzaag de overollige alu eraf. De maten zijn ongeveer: bovenaan 4.1cm, onderaan 4.6cm, en de hoogte is 4.8cm.

zo komt het er dan uit te zien:

puch_cil_at_tomos_2.jpg

puch_cil_at_tomos_3.jpg

neem dan een inschuif carb, bijvoorbeeld een 19mm dellorto phbg.

de uitlaat, moet ook aangepast worden. je kan een bestaande uitlaat aanpassen, zoals ik heb gedaan, of je maakt een soort tussenbochtje. hierdoor kun je gewoon een tomosuitlaat gebruiken, en die later ook nog op tomoscilinders gebruiken.

ik behandel nu het aanpassen vd uitlaat. Mijn proma gp (tomos) heb ik zo aangepast, dat deze op een puch cil aangesloten kan worden die op een tomos zit.

ori maten: 24mm dik, 35 cm lang. mijn maten: 28mm dik en 29 cm lang. hierdoor is de uitlaat hoogtoeriger geworden, maar een stuk beter.

ik heb eerst de originele bocht eraf geslepen, precies voor de diffuser begint. vervolgens heb ik de diffuser zo uitgeslepen dat er een 28mm bocht in past.

de bocht is simpel te maken, je gaat naar een sanitairwinkel en koopt 2 X 1 meter 28mm cv*buis. vraag of ze het buigen, eentje met een bocht van 90 graden, en eentje met een bocht van 35 graden. slijp ze thuis zo opmaat dat alles vloeiend verloopt, dat werkt het beste. de flens was een ori proma gp flens, die heb ik vd bocht afgeslepen en opgefreest naar 28mm.

als je nou zelf niet kan lassen, bel een metaalbedrijf of ze iets voor je willen lassen, het zijn 3 lassen en je betaalt er niet veel voor. LET OP: het moet wel TIG gelast worden. Het kostte mij 10 euri.

foto:

puch_cil_at_tomos_4.jpg

puch_cil_at_tomos_5.jpg

totaalplaatje koste 13,30, niet slecht voor een goede, zelfaangepaste uitlaat.

ik reed er hard mee, kon makkelijk 90 en wheelies als je gas gaf. ben btw niet verantwoordelijk voor evt schade.