Poortmap en Timingen berekenen II

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Timingen, de theorie

timingen zijn ervoor om cilinders te vergelijken. ook zegt timingen iets over de hoogtoerigheid / gedrag van een cilinder. een cilinder met blowdown van rond de 25 is zo bv nogal laagtoerig en een cilinder met een blowdown van rond de 35 is bv hoogtoerig. het is een richtlijn, je kunt niet zeggen van ow deze cilinder heeft een blowdown van 33, dus de brommer is hoogtoerig. er tellen nl. meer factoren mee aan de powerband van een brommer zoals cilinderkop, uitlaat en carburatie.

ok wat is uitlaatpoorttiming, spoelpoorttiming en blowdown. deze 3 termen zijn al vaak genoemd in deze FAQ maar misschien weet je nog niet wat het inhoud.

uitlaatpoorttiming : hoeveel graden je krukas moet draaien voordat je zuiger de ruimte tussen de uitlaatpoort heeft afgelegd.

spoelpoorttiming : hetzelfde als uitlaatpoorttiming maar dan voor de spoelpoorten.

blowdown : dit cijfer ( is meestal tussen de 20 en 40 ) geeft aan hoeveel langer de uitlaatpoort openstaat ten opzichte van de spoelpoorten. er is een verband tussen dit getal en de hogtoerigheid.


Timingen, de praktijk

er zijn 2 manieren om de timingen uit te rekenen.

  • dmv een formule
  • door het uit te tekenen en met een gradenschijf / geo op te meten.

ik behandel hier de 2e manier omdat je zo beter te weten komt wat je nou precies berekent.

Benodigdheden

  • potlood / pen
  • geodriehoek / gradenschijf
  • passer
  • je poortmap
  • a4 blaadje ( lieft mm papier, maar hoeft niet )

we gaan nu in feite je cilinder in 2d natekenen.

ok onderaan op het vel teken je met een passer een rondje met dezelfde grootte als je slag. dus stel je slag is 50.8 ( MT8 ) dan teken je een cirkel met een straal van 25.4

vervolgens trek je van de bovenkant van de cirkel een lijn recht naar boven met dezelfde lengte als je drijfstang. als je deze lengte niet weet pak dan 2x de slag.

ok maak vervolgens een horizontale lijn op dezelfde hoogte als waar je lijn omhoog is beeindigd. de breedte maakt niet echt uit.

als het goed is heb je nu zoiets :

Timing opmeten.jpg

nu maak je weer een horizontale lijn iets onder je bovenste horizontale lijn. de ruimte hiertussen moet je slag zijn.

nu moet je beginnen te snappen wat dit allemaal met je cilinder te maken heeft. die cirkel onderaan stelt in feite je krukas voor, en de bovenste horizontale lijn is TDC ( bovenste dode punt ) en de onderste lijn is BDC ( onderste dode punt )

nu gaan we de poorten erin tekenen, pak de hoogte van je uitlaatpoort (bij het voorbeeld hier 24mm) teken links van de verticale lijn en 24mm ( ligt aan de hoogte van je uitlaatpoort ) een horizontale lijn.

doe vervolgens aan de rechter kant hetzelfde maar doe het met de maat van je spoelpoort (voorbeeld = 10mm) nu hoor je zoiets te hebben :

Timing opmeten 2.jpg


ok nu gaan we je drijfstang erbij tekenen. trek van de uitlaatpoortlijn een lijn van dezelfde lengte als je drijfstang ( of 2x de slag ) naar de cirkel onderaan. laat hem links kruizen met de cirkel. als het goed is kruist hij ongeveer in het midden of iets onder het midden. doe vervolgens met je spoelpoort hetzelfde maar laat hem aan de rechterkant kruizen.

dit heeft niet echt een bijzondere reden maar ik vind het wat netter en minder druk staan. zo hoort het er ongeveer uit te zien :

Timing opmeten 3.jpg

nu gaan we meten hoeveel graden de uitlaatpoort openstaat. helemaal onderaan de cirkel is hoort je uitlaatpoort helemaal open te staan dus meet je hoeveel graden het is tussen de onderkant van de cirkel en de in het voorbeeld rode lijn. als het goed is komt er zo ongeveer rond de 80 uit, hier kan veel verschil in zitten. doe vervolgens hetzelfde aan de rechterkant. als het goed is kotm daar iets rond de 50 uit. aangezien de zuiger 2x langs een poort komt in een omwenteling moet je de uitkomsten x2 doen.

nu heb je de timingen.

nu we de timingen hebben kunnen we de blowdown gaan uitrekenen. de formule daarvoor is alsvolgt :

( uitlaatpoorttiming / 2 ) - ( spoelpoorttiming / 2 )

dus stel je hebt een uitlaatpoorttiming van 160 en een spoelpoorttiming van 100 doe je :

( 160 / 2 ) - ( 100 / 2 ) = 30. de blowdown is dan dus 30.

als je klaar bent hoort je vel er zo ongeveer eruit te zien :

Timingen opmeten 4.jpg

je kunt zo ook terugrekenen, dus stel je wilt bv een uitlaatpoorttiming van 190 in je cilinder dan kan dat. je maakt gewoon een hoek van 190* in je 2d krukas en je trekt een lijn naar de middelste horizontale lijn. nu kun je opmeten hoeveel mm je omhoog moet vijlen / frezen / dremelen. dit geld ook voor de spoelpoorten.


ik heb er ff wat vragen en antwoorden bijgezet :

* Maakt het veel uit als ik ipv de drijfstanglengte 2x de slag pak ? niet echt, het scheelt zon 1 a 2 graden dus niets om je druk over te maken.

* Ik probeer wel de poortvorm op papier te krijgen maar ik kan de vorm niet zien, hoe kan dat ? probeer ns een scherper potlood en druk is wat harder op het potlood. Ook moet je zorgen dat het papier niet dubbelzit, dan gaat het ook wat moeilijker.

Wat is de formule ervoor ?

D=(180-cos^-1((T^2+R^2-L^2)/(2*R*T)))*2

T=R+L+C-E

R is de slag gedeeld door 2 in mm. L is is de drijfstang lengte van hart tot hart in mm. C is Afstand top zuiger in B.D.P. tot aan rand van de cilinder in mm. E is Afstand van de top rand van de poort tot aan de cilinder toprand in mm.

^tot de macht(2)

  • maal/vermenigvuldig/x