Poortmap en Timingen berekenen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Waar is deze faq voor

deze faq heb ik geschreven voor iedereen die wil beginnen met tunen en mensen die dit gewoon interessant vinden. verwacht niet dat je na het lezen van deze faq een cilinder helemaal goed kan tunen, maar het kan je misschien op weg helpen. in deze faq leg ik uit hoe je een poortmap moet maken, waar het voor dient en wat je eraan hebt. ook leg ik uit wat timingen zijn, waar het voor is en wat je eraan hebt.


Poortmap, de theorie

Om te beginnen is het het verstandigste om een poortmap te maken, zo kun je al heel veel te weten komen over je cilinder. Op zon poortmap staan alle poorten uitgetekend met de maten erbij. Met zo'n poortmap kun je goed bekijken wat bv. de uitlaatpoorttiming is, wat de spoelpoorttiming is en wat de blowdown is. je kunt ook gemakkelijk berekenen hoe breed je uitlaatpoort is in % van de boring en hoe breed je hem kan maken.


Poortmap, de praktijk

Nou al die theorie is leuk en aardig maar je hebt er niets aan als je het int echt niet uitvoert. we gaan dus een poortmap maken.

benodigdheden:

  • 1 vel papier ( ligt aan cilinder grootte )
  • 1 scherp potlood
  • schuifmaat ( geodriehoek kan ook )
  • eventueel plakband , das wel zo handig
  • cilinder

Poortmap maken benodigdheden.jpg

Oke, het is verstandig dat je je handen eerst even wast en je cilinder even schoonmaakt, anders heb je kans dat er smeer ect op je poortmap komt en dat leest zo moeilijk.


stap 1

als je een a4 vel hebt is het handig om het vel door de helft te knippen of in ieder geval zo klein dat het er in een keer inpast, dus dat het onderaan en bovenaan niet uitsteekt en dat het papier niet helemaal over elkaar heen gerolt zit. je moet dus zorgen dat er bij de poorten het papier niet over elkaar heen zit. dan wordt namelijk het papier te dik en word het moeilijker om de vorm er goed ingedrukt te krijgen.

zo dus:

Poortmap maken papier cilinder.jpg

stap 2

zorg met plakband ervoor dat het papier vast zit in de cilinder. het hoeft niet supervast te zitten, het is maar dat het niet beweegt als je er met je potlood overeen gaat. doe 1 plakbandje op de naad van het vel dat het er strak in blijft zitten en 2 of 3 plakbandjes aan de bovenkant van het vel en de bovenkant van de cilinder. je kunt hem onder ook nog vast maken maar was bij mij niet perse nodig.

zo dus : ( als je goed kijkt zie je het zitten )

Poortmap maken papier vast geplakt.jpg

stap 3

hou je uitlaatpoort in het licht zodat je de vorm goed kan zien. ga vervolgens met een scherp potlood over de rand licht/ donker heen. als je iets harder met je potlood op het vel duwt terwijl je er kleine krasjes inmaakt merk je al gauw dat er een lijn ontstaat. ga zo heel je poort af.

Poortmap maken uitlaatpoort aftekenen.jpg

stap 4

nu moet je met je spoelpoorten hetzelfde doen als bij je uitlaatpoort. deze kan je niet in het licht houden dus je moet even zoeken en aanvoelen. bedenk bij het zoeken dat de onderkant van de spoelpoorten net zo hoog ligt als de uitlaatpoort. als je klaar bent hoort het er ongeveer zo uit te zien :

Poortmap maken aftekenen.jpg

stap 5

haal je poortmap uit je cilinder en bekijk of je de poortvorm goed ziet, zo nee is het misschien wel het verstandigste om opnieuw te beginnen. de eerste paar keer heb je goed kans dat het niet lukt maar na een keer of 2 gaat het gemakkelijk.

Poortmap maken poortvorm.jpg

u draai je je poortmap om. waarom ?, omdat je zo de omlijning goed kan zien en zo vind ik een poortmap er wat netter uitzien. sommige doen het niet maar ik wel. zo hoort de omlijning er ongeveer uit te zien :

Poortmap maken poortvorm overtekenen.jpg

nu moet je met je potlood zo nauwkeurig mogelijk de poorten natekenen. als het goed is ziet het er dan zo ongeveer uit :

Poortmap poortvorm overgetekend.jpg

stap 6

nu ga je de maten opmeten en op de poortmap tekenen, let er wel op dat je geo / schuifmaat recht ligt.

Poortmap poortvorm maten.jpg

welke maten je opmeet ligt eraan wat je ermee wilt doen, ik doe altijd de breedte en de hoogte van elke poort opmeten. meet alle spoelpoorten apart op, bij sommige cilinders zit hier nogal verschil in, vooral tussen de voorste en de achterste. zo kom je er ook achter hoe de cilinder is afgewerkt.

stap 7

eerst zet je de gegevens over de cilinder op de poortmap. ik heb er brommertype, cilinder, boring en slag opgezet. soms ik het ook handig om erop te zetten of hij wel / niet getuned is.

nu gaan we kijken wat de ruimte tussen het deck en de bovenkant poort is. dit is heel makkelijk, doe gewoon je slag * je poorthoogte en klaar. als het goed is klopt dit niet als je de ruimte tussen de bovekant poort en bovenkant poortmap opmeet. dit komt omdat we de deck height niet hebben meegenomen.

die maten zet je ook op je poortmap en je poortmap is klaar

Poortmap.jpg

LET OP : dat ik het zo heb gedaan wil niet zeggen dat het altijd zo moet. het ligt er veel aan wat je met je poortmap wilt doen. ik heb alleen maar de bedoeling om de spoelpoorttiming, uitlaatpoorttiming en de blowdown te weten te komen. daarom heb ik de deck height en de inlaatpoorten niet meegenomen in mn poortmap. stel je wilt je inlaatpoorttiming weten moet je dat dus wel doen.