Opvoeren in het algemeen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Omdat er toch veel onwetende mensen zijn die NIET weten hoe ze moeten opvoeren ga ik er een artikel over schijven.

Ik ga niet 70cc behandelen omdat dit bij veel mensen fout gaat en ze niet goed krijgen afgesteld. En ik en beetje tegen 70cc ben voor tomos. het is veel mooier om met 50cc hard te laten lopen. Zelf heb ik 50 cc de teller rond lopen. Mijn tomos loopt dus tegen de 70*75 kilometer aan.

Het is handig als je gaat opvoeren om dan eerst te gaan verdiepen hoe tweetackt werkt. Zo dat je bijvoorbeeld weet wat het BDP is.


1 Uitlaat.

De makkelijkste manier van opvoeren is een andere uitlaat, deze zorgt voor een hogere topsnelheid en harder optrekken van je tomos. Deze zijn relatief makkelijk aan te komen, en ook redelijk goedkoop. ze beginnen vanaf 20 euro. En zijn meestal binnen 10 min onder je tomos te hangen. Gebruik altijd een beetje vet of vaseline bij het gebruik van boutjes moertjes bij je cilinder. Dit voorkomt afbreken van deze. Het beste is om kopervet te gebruiken want dit verbrandt niet. Ook moet je altijd een nieuwe pakking gebruiken. En controleren af je uitlaat bij de cilinder echt dicht is.

Als je een gebruikte uitlaat gebruikt altijd kijken naar of deze niet verstopt is, en je uitlaat poort ook altijd even controleren. Indien bijna dicht met roet even VOORZICHTIG het roet eruit pulken. en niet je zuiger beschadigen.

Altijd als je van origineel naar een snellere uitlaat gaat (ook imitatie uitlaten) een grotere sproeier monteren. 2 maten groter wordt geadviseerd.

2 Kop vlakken

Met je cilinderkop vlakken wordt je compressie hoger, dit wil niets meer zeggen dat de kamer waar het benzine mengsel wordt verbrandt kleiner wordt. Dus de kracht om je cilinder te verplaatsen wordt groter. Dus je krijgt niet minder CC omdat de verplaatsing van je cilinder gelijk blijft.

In sommige tomosjes zit origineel GEEN koppakking, Dus als je wilt afvlakken wees voorzichtig. Als je dit toch doet gebruik dan een dunne koppakking. Deze kan er altijd nog tussen. (gebruik de koppakking die uit een stuk bestaan en niet met de ring erin.)

Je kan zelf je kop vlakken door je kop te schuren. op een glasplaat. Dus je pakt een glasplaat legt er schuurpapier op liefst waterproof. water te gebruiken om de resten weg te spoelen. Nu ga met je kop eroverheen draaien. Je moet wel zorgen dat de kracht gelijk is dan heb je het beste resultaat. hiervoor moet je wel veel geduld hebben.

Je moet Altijd een koppakking blijven gebruiken, ook moet je voor zorgen dat je bougie niet tegen je zuiger komt of niet te dicht er tegen aankomt want dan kan verkeert aflopen.

Kop afvlakken zorgt voor een betere trekkracht en een leuke gasreactie.

3 Zuiger/Tunen

Verder kan je nog voor zorgen dat er meer benzine is een keer wordt verbrand. Dit kun je doen door een snelle zuiger erin te zetten.In sommige tomosjes zitten ze origineel.

Dit is een zuiger met een gat zoals al in andere topics is beschreven maar deze zorgt er voor dat je inlaat poort langer openstaat. Zodat er meer benzine mengsel onderin je krukas komt je dus meer naar de verbrandingskamer gaat. Er zal dus meer verbrand worden is een keer de kracht zal dus meer zijn. gevolg je zal harder optrekken en je top zal sneller zijn.

Maar je kan ook je inlaat breder maken zodat er meer "opvlak" inlaat open staat. Maar alle verbrande gassen moeten ook worden afgevoerd worden. dus je uitlaatpoort mag ook wat breder worden gemaakt en hoger ook.

Als je je uitlaatpoort hoger maakt dan zorgt dit dat je cilinder hoogtoerig wordt. je hebt een hogere top. Ga je je uitlaatpoort breder maken dan dan zal je tomos harder optrekken. Alle twee kan dus ook. MAAR zorg dat je blowdown goed blijft anders gaat ie als nog bagger lopen. Maak je uitlaat poort nooit groter dan 65% van de boring van cilinder, anders blijven je zuiger veren hangen en loopt je tomos vast.

De spoelpoorten mogen dan ook wat groter zodat het hele proces wat sneller verloopt. Uiteindelijk kan je tomos meer toeren maken. Vaak als je dit doet moet je ook in het blok allemaal groter maken.

Zelf tunen kan gevaarlijk zijn omdat de timing moet kloppen dus vraag op advies of zorg dat je genoeg cilinders hebt.

4 Grotere carburateur

Zoals ik eerder heb beschreven kan je van alles doen maar dit vraagt wel om meer benzine en lucht. Dit kun je leveren door een grotere carburateur en een ander filter, je hebt voor tomos 16/16 De eerste 16 staat voor benzine doorlaat naar je cilinder de tweede 16 voor lucht inlaat dus. Een groter spruitstuk is dus ook handig. Dus een snorfiets is bij de luchtinlaat geknepen 14/9 De lucht doorlaat is dus 9 mm bij een bromfiets is deze dus 12 mm.

Opboren van je carburateur gaat wel maar hier moet je mee oppassen, als je iets verkeerd doet dan loopt je tomos niet meer.

Dus met een grotere carburateur kun je de benzine behoeft van je tomos geven. Als je ook een snel luchtfilter plaats gaat dit sneller en meer. Werkt dus het zelfde als bij een mercedes compressor. Die blaast extra lucht op het vuur. Een powerfilter zorgt dus voor meer lucht en meer lawaai dus denk goed na voordat je er een monteert.

5 Tandwielen

Je kan van alles regelen met je tandwielen, hard laten optrekken of hogere topsnelheid.

Hoe kleiner je tandwiel achter hoe harder deze gaat, maar je levert wel op trekkracht, andersom werkt het ook als je een groter tandwiel achterop legt trekt je tomos harder, je topsnelheid gaat wel omlaag.

Je kunt je voortandwiel ook veranderen en hier werkt het andersom maar deze kun je het best origineel laten anders gaat deze op de achterbrug vervelen.

Je Kan natuurlijk meerdere van deze dingen gebruik voor het opvoeren van je tomos. Maar moet je natuurlijk zelf weten. Sommige dingen kunnen je tomos lawaaierig maken, Zoals Powerlifter en uitlaat.

6 Ontsteking

Als je gaat opvoeren is je ontsteking ook heel belangrijk, bij de meeste tomosjes staat deze laat zodat ie een vonk geeft nadat de zuiger bij het bdp is geweest en dan verlies je kracht. Het beste is dan ook om deze een vonk te geven bij het bpd of er net voor, zodat er verbranding plaats vind als de zuiger boven is zodat je de meeste kracht genereert.

ZORG ALTIJD VOOR GOEDE REMMEN.