Neon Aansluiten

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Rode neon strips
Voorbeeld van LED Neon Strips
Voorbeeld van neon onder de zijkappen, de kit droogt transparant op.

Neon aansluiten op de tomos is niet zo moeilijk als de meesten denken, het kost alleen best veel tijd.

Let Op: Dit is een uitleg over hoe je LED-Strip Neon aansluit, ik ga verder niet in op het gebruik van CFLL (Koude Cathode) Neon, omdat dit heel slecht werkend te krijgen is op een tomos zonder dat het binnen een week kapot is.

Rechts zie je wat foto's, waaraan je toch wel kan zien dan LED neon de moeite waard is, het ziet er namelijk erg netjes uit en het schijnt behoorlijk fel.

Bij neon onder de zijkappen, zullen de meesten denken dat je er bijna niets van ziet, dit is echt niet zo!, een deel van de achterkant wordt verlicht, en een deel van je blok, het ziet er gewoon heel erg mooi uit, foto's hiervan maken is bijna erg moeilijk, maar ik zal het binnenkort even proberen met een betere camera --Noël Schilleman | TF ID: n03L 16 jul 2009 00:08 (UTC)Benodigdheden

  • LED Strip waterdicht | Oznium.com
  • Silicium-brug gelijkrichter | Conrad.nl | Bestelnummer: 501107 - 89
  • Schakelaar
  • 4 vrouwelijke ampies | Wat zijn dat?
  • 1 kabeloogje of kabelvorkje
  • Tweelingdraad/Speakerdraad
  • Isolatietape
  • Een fatsoenlijk gevulde gereedschapskoffer

Aansluitschema

Schema Neon.jpg

Te werk gaan

Om te beginnen moet je weten welke draad op je tomos +12 Volt levert, de dubbele draad van je spanningsregelaar bijvoorbeeld, deze levert +12 Volt Wisselspanning.

Deze foto moet vervangen worden!, voor een minder overbelicht exemplaar.

De voedingsdraad

Op de foto zie je dat er op de middelste aansluiting van je spanningsregelaar, 2 draden zitten aangesloten, hier moet je de voeding voor de neon af gaan tappen, Deze draad moet uiteindelijk uitkomen op de plek waar jij je schakelaar wilt hebben, dus zorg ervoor dat hij lang genoeg is. Het aftappen kan je op verschillende manieren doen:

  • De draad doorknippen, kroonsteen ertussen, en weer netjes doorlussen.
  • Solderen (Aangeraden)

Hoe je het doet moet je zelf maar weten, zolang de draad maar goed vastzit, en geen kortsluiting kan veroorzaken, zorg er ook voor dat er geen vocht bij kan komen, daarvoor heb je het isolatietape.

De schakelaar

Nu heb je de voeding voor de neon gemaakt, nu moet daar de schakelaar aan komen, aangezien er heel veel verschil is tussen schakelaars kan ik niet echt zeggen hoe je hem aan de draad moet vastmaken, sommige schakelaars moet je vastsolderen, anderen hebben een schroefje, of een aansluiting voor een ampie. Waar jij de schakelaar plaatst moet jij weten.

De schakeldraad

Nu ga je weer een draad vanaf je schakelaar maken, deze zal uiteindelijk op je gelijkrichter komen, dus zorg ervoor dat hij lang genoeg is! Je kan de gelijkrichter het beste onder je zijkap plaatsen, hij mag namelijk niet te nat worden, ik heb hem naast de spanningsregelaar geplaatst. Als jij de zelfde gelijkrichter hebt gekocht als ik in de benodigdhedenlijst heb gezet, kan je op het bovenstaande schema zien aan welke connector jij die draad moet hangen, hiervoor gebruik je een van de vrouwelijke ampies.

De massadraad

Nu heb je één draad op je gelijkrichter, nu ga je de massadraad voor de gelijkrichter maken, hiervoor neem je een kort stukje draad, aan de ene kant zet je een vrouwelijk ampie, aan de andere kant het draadoogje (of vorkje), nu kan je dat kabeloogje om de schroef van bijvoorbeeld de bobine doen, of van de gelijkrichter zelf, en het vrouwelijke ampie sluit je aan op de gelijkrichter. (Deze draad staat in het schema als FRAME).

De Neon!

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is op beide draden van je neon strip een vrouwelijk ampie te zetten, en deze aan te sluiten op de gelijkrichter, en de strip te plaatsen, waar jij dat mooi vindt!

Nu start je je Tomos, zet je de schakelaar aan, en kan je, mits je alles goed aangesloten hebt, genieten van je vette neon!

Let Op! Vaak hebben de draden van LED Neon strips dezelfde kleur, test van te voren even hoe je ze moet aansluiten, aangezien LEDjes echt goed aangesloten moeten worden qua polariteit, niet omdat ze anders kapot gaan, maar anders branden ze simpelweg niet.