Membraan Werking

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Een standaard Tomos membraan.

In de 2-takt motor wordt het membraan gebruikt om het mengsel toe te laten in het carter. Als de zuiger omhoog gaat in je cilinder (compressieslag) wordt er een vacuüm gecreëerd in het carter onder de zuiger. Dit vacuüm opent de membraankleppen en zorgt ervoor dat het mengsel het carter ingezogen kan worden. Als de zuiger weer terug naar beneden gaat verhoogt de carterdruk, waardoor de kleppen sluiten, hierdoor blijft er meer mengsel in het carter, en wordt het niet terug het spruitstuk ingeblazen, en de compressie in de motor blijft hoger, waardoor er uiteindelijk meer mengsel in de verbrandingskamer komt. Hierdoor hebben membraangestuurde motoren over het algemeen meer vermogen dan zuigergestuurde motoren.


Hoewel het theoretisch wel mogelijk is om een flexibele klep die voor een zeer lange tijd onder hoge snelheid beweegt te ontwerpen, eist de hoge snelheid toch zijn tol, bij membranen met metalen kleppen, zullen de kleppen ooit last krijgen van metaalmoeheid en afbreken, dit heeft vaak een vastloper als gevolg, gelukkig zijn er tegenwoordig membranen met fiberglas/carbon kleppen, deze zullen net als metalen kleppen ooit afbreken, maar worden verteerd door de motor.

Het membraan is niet zo nauwkeurig als de roterende inlaat, maar tegenwoordig kiezen fabrikanten toch liever voor het membraan, tegenwoordig zie je ook bijna geen motoren meer met een roterende inlaat.


Tomos heeft maar een membraangestuurd blok, dat is de A52, waarvoor Tomos bij hun nieuwe A55 er weer voor gekozen heeft om het zuigergestuurd te maken, is volgens mij voor iedereen een raadsel, op het antwoord kostenbesparing na.