Krukaskeerring vervangen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Als je motorische problemen hebt, en overal al op valse lucht en lekkage hebt gezocht maar geen oorzaak hebt kunnen vinden, kan het probleem bij de krukaskeerringen zitten. Deze kunnen versleten zijn, uitgehard, of het veertje geknapt waarmee de manchet op de krukas gehouden wordt waardoor mengsel weglekt ipv dat het daar komt waar de motor het nodig heeft. Het vervangen is een eenvoudige klus, het vergt wel wat tijd vanwege sleutelwerk voordat je erbij bent. De keerringen zijn te vervangen zonder dat je het blok onder het frame vandaan hoeft te halen, maar ik kan mij voorstellen dat een los blok wat prettiger werkt of zet de brommer op een werkbank oid zodat je niet op de knieën hoeft te liggen. Als je de keerringen gaat vervangen kun je ze beter

allebei vervangen, ze kosten niet veel maar het scheelt ergernis als een week of zo later de problemen weer beginnen omdat de nog niet vervangen keerring lekt.

Eenmaal losgemaakte keerringen ook niet weer terug stoppen, ze zijn maar voor eenmalig gebruik!


Er zit aan beide zijden (versnellingsbak en ontstekingskant) een krukaskeerring. De ontstekingskant is het makkelijkst te vervangen. Maak je kickstartpedaal, voetsteun carterkap en vliegwiel los. Markeer hoe de ontsteking in het carter zit (dan hoef je niet weer opnieuw af te stellen) en demonteer deze door de schroefjes los te draaien waarmee de grondplaat in het carter vastzit. Nu zie je de keerring zitten. Demonteer deze door een bandenlichter tussen keerring en krukas te steken en dan de keerring eruit te trekken. Let wel op dat je de zitting niet beschadigd. Vaak kun je bandenlichters gebruiken als je hier haakse kantjes aan hebt gemaakt.


De versnellingsbakzijde vergt meer handeling. Demonteer het voetsteuntje, motorscherm en tap de olie van de versnellingsbak af. Vang deze op, eventueel kun je deze hergebruiken als ze niet te smerig is. Demonteer de carterkap, let op eventuele losse afstandsringen die blijven plakken aan de binnenkant bij de lagers. Kijk goed hoe eea zit, maak eventueel foto's hoe het onderdeel gemonteerd zit dat vergemakkelijkt de montage straks. Leg de onderdelen in volgorde weg, zodat je weet welk onderdeel waar hoort.. Nu zie je de drie assen zitten. Vlnr: Kickstartas, tussenas met vertandingen, koppelinghuis.


Maak het koppelingshuis los door de moer los te draaien en deze weg te halen. Achter het koppelingshuis zit nog een dikke ring, deze moet straks er ook weer tussen anders vreten de tanden de keerring weg. Voor de overige twee assen moet het kickstartpedaal losgemaakt worden. Daarna kun je ze beiden tegelijk uit de bak schuiven. De* en montage van de keerring is hetzelfde als bij de ontstekingskant. Maak de zitting schoon en vetvrij. Zorg wel dat je de nieuwe keerring recht en gelijk met de buitenkant van de zitting monteert. Ze zijn met de hand in de zitting te drukken, of met beleid met een kunststof hamer, maar druk ze niet scheef, want dan kun je weer nieuwe kopen.

Monteer de losse onderdelen weer in omgekeerde volgorde terug in de bak, gebruik een nieuwe pakking voor het deksel en vul de olie bij tot aan de controleplug aan de zijkant van het deksel. Monteer de overige losse onderdelen weer die je nog hebt en maak een proefritje.