Koppeling reviseren met kurk

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Als je kurk gaat kopen, zorg dan dat je een kurk hebt die fijn van structuur is en hard. Dat fijne van structuur is nog het belangrijkste omdat je koppeling anders gigantisch zal afbrokkelen en dus binnen de kortste keren overleden zal zijn.

Wat hebben we nodig?

  • Kurk: ik heb onderzettertjes gehaald bij de Blokker, kost geen drol en is 3mm dik. Dus ideaal.
  • Bison 2-componenten lijm. Er zijn ook alternatieven, maar zorg dat de lijm een temperatuur van rond de 100 graden wel aankan, alsmede chemicaliën (waar je blokolie onder valt).
  • Scherp mesje
  • Schuurpapier
  • Elastiek

We beginnen met de kurk, hierop tekenen we de afmetingen van de segmentjes af en snijden deze vervolgens uit met een SCHERP mesje. Op onderstaande foto´s staat een gekarteld tomatenmesje van Victorinox, welke een fantastisch ding is en geen waardeloze supermarkt-rotzooi.

De segmenten afgetekend Koppeling reviseren 1.jpg Dit is dus fantastisch Koppeling reviseren 2.jpg De lijm Koppeling reviseren 3.jpg Deze bagger ofwel lijm, moet je even lekker mengen tot hij een egaal kleurtje krijgt Koppeling reviseren 4.jpg En nu het moment suprème. Je zorgt (uiteraard) dat de koppelingen vet vocht en stofvrij zijn, en daarna schuur je ze even op. Daarna smeer je de segmenten in met die zooi (aan 1 kant ) alsmede de koppelingen, maar dan alleen op de plekken waar de uiteindes van de segmenten ongevéér komen. Dit om te vermijden dat de uiteinden dalijk loskomen. De lijm zelf is zo slap als een vaatdoek en houdt totaal niets na het smeren. Dus we leggen de koppeling op zijn platte kant op tafel en zetten de segmenten er alsware tegenaan (dus nog niet kromgevouwen). Vervolgens zorgen we dat we elastiek hebben, en dat doen we er dan omheen waardoor de segmenten direct goed zitten. Zorg dat je met je vingers nog even veel druk uitoefent op de kurkjes om de overtollige lijm weg te drukken.

Het eindresultaat: Koppeling reviseren 5.jpg We zijn echter nog niet klaar. Waarschijnlijk passen de segmenten nog nét niet in het koppelingshuis. Daarom schuren we de segmenten een stukje af met schuurpapier. MAARRR, doe dit pas nadat de lijm volledig is uitgehard. Dus ná 12 uur.

Dan zijn de segmenten helemaal klaar en kunnen gemonteerd worden. FOUT.

Je neemt een bakje, vult dat bakje met verse ATF (versnellingsbakolie) en laat de koppelingen daar 24 uur in weken. Doe je dit niet, dan is er een kans dat het kurk weer los zal laten.