Ketting smeren

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ketting smeren …….. wat heeft dat nou met tunen te maken. Wel, alles …… tunen is toch afstellen. (of besser machen) [Het boekje sneller machen heb ik in mijn jonge tijd ook nog gekocht] Alleen je denkt niet gauw aan het verbeteren van de mechaniek. Maar vergeet niet, dat bij een goed draaiende 2 wieler 10% tot 12% wordt verbruikt aan transmissie. [ of wel de overbrenging] Nou iedereen weet dat olie een smerende factor is. Dan zou je toch zeggen dat het in je versnellingsbakje gesmeerd loopt. Dat kan nog wel eens tegen vallen. Maar daarover later. Het grootste stiefkind bij tweewielers {doch voor mij persoonlijk één van de belangrijkste onderdelen} is de ketting. Vaak hangt die er maar bij en wordt verwaarloost. Doch één schakeltje stuk en je rijdt geen mm meer.


(Nu moet ik wel zeggen/schrijven dat ik 40Jr terug ook niet echt naar m`n ketting keek) [Zo zie je, wijsheid komt met de jaren, DUS: Doe wat met de wijsheid van ouderen] { Je haalde in mijn tijd voor FL. 25.00 een set tandwielen met ketting }


Nu to the point: Vaak zie je kettingen er bij hangen (daar kijk ik altijd `t eerst naar) en dik in `t vet. [of niks] Wel, ik heb in het verleden ook altijd mijn kettingen ingevet. [of met de hand of met allerlei speciale spuitbussen] Maar na verloop van tijd ging de ketting minder goed lopen (stijf of een vast punt, door 2 schakels die niet soepel meer draaide) Of hij (die ketting) ging herrie maken. En ik maar denken waar dat vreemde geluid vandaan kwam (ketting werd gewoon elke 300Km gesmeerd) totdat een “jonge” motorfietsmonteur in Rozendaal tegen mij zei: Mijnheer dat komt van uw ketting, hij ziet er wel goed uit, maar hij is toch versleten. Nou moet ik zeggen, dat ik niet zo gauw iets aanneem en zeker niet als ze jonger als mij zijn. (tenslotte rij ik al 40 Jr motor dus je weet `t toch …….. )


Nou die “jonge” motorfietsmonteur had gewoon gelijk. [koste Fl. 200 (12Jr geleden)]

Maar daarna heeft het nog 8Jr geduurd voordat ik de juiste werkwijze te pakken had.

Het blijkt dat [alle spuitbussen en speciale vetpotten ten spijt] het simpele handwerk de juiste weg is. Het kost je een (radiator) kwastje, een potje (om olie in te doen), een stukkie karton (om er onder te leggen) en de goedkoopste auto-olie die er te krijgen is. En dat alles kost je 2½ minuut in de week (all in)


Met gevolg dat je elke week naar je ketting kijkt, je elke week het vuil van je ketting afveegt en `m elke week in de olie zet. (gewoon net aan, `t hoeft niet te druipen van de olie) En het gevolg: Je ketting gaat er schoon uitzien, gaat niet kraken, loopt soepel en gaat de rest van je leven mee. [tenslotte zal je niet net als ik (regelmatig) 70.000 Km wegrijden (op die BMW dan wel, maar daar zit dan wel dezelfde ketting op. [willen ze ook niet aan bij die motorzaken, maar dat interesseert mij niet. Tenslotte kost een nieuw ketting – tandwiel setje tegenwoordig wel even € 180] Maar (ik zal jullie voorwezen) d`r is ook een nadeel, je achterwiel komt met oliespetters te zitten. maar daar heb je allerlei koud-ontvetters voor. En: WD40, werkt altijd. [zelf gebruik ik Jyzer, koop ik bij de groothandel. Je smeert het er op (met `n kwast) en spoelt het af met heet water (wordt `t net boorolie), maar dan is het ook helemaal olie/vet vrij.] EN: daar ging het tenslotte om, de ketting loopt altijd gesmeerd en zonder belemmeringen. En hij staat / hangt er flitsend bij.


[uiteraard heb je `m op de juiste kettingspeling (2 cm tussen de boven en onderkant als je `m heen en weer beweegt)]

Voor de goede orde heb ik wat foto`s bijgevoegd.

Je ziet, …een nog redelijk schone zaak. (voor de smeerbeurt)

http://silvercolin.homeftp.net/pa/DSC02007%20(Small).jpg

Een potje met …. Olie (met een doekje er onder)

Ketting smeren olie.jpg

Even kwasten (nog geen minuut werk) en weg is vuil en smeer.

Ketting gesmeerd.jpg

Hij hangt er weer glimmend bij voor ieder geval een week.

Ketting gesmeerd eind resultaat.jpg