Ketting monteren

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Voorwoord

Je kent het wel je hebt een oude ketting die versleten is en die dan vervangen moet worden. En dat is ook niet heel erg moeilijk. Het lijkt ook moeilijk dan het is, vooral als je een scooter/brommer met een v-snaar gewent bent. Hier laten je het weten / zien hoe je dat moet doen.

Elke ketting is een geheel dat verbonden zit met een stukje dat de ketting bij elkaar houd. Het borgje dat de ketting vasthoud word in de volks mond ook wel `visje` genoemd.

Aan het werk

Hoe gaan we beginnen? We gaan eerst de oude ketting verwijderen, het kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier is om het visje los te maken. Maar bij sommige ketting gaat dit niet omdat ie waarschijnlijk zit vast geroest. Je kan de ketting dan door zagen. Of de ketting van de voortandwiel eraf halen (maar dan moet eerst het achterwiel los worden gemaakt. Je draait de wielmoeren los en dan kan het wiel naar voren zodat de ketting slapper word. Het beste is om het wiel er helemaal eraf te halen uit de achterbrug en dan de ketting te verwijderen. Let op of de tandwielen nog in orde zijn. Als ze krom staat of geen puntjes meer dien je ook de versleten tandwielen te vervangen, doe je dit niet dan slijt de nieuwe ketting ook veel harder.


Het inkorten v/d ketting

Je stopt het achterwiel weer terug in de achterbrug en zorg ervoor dat de kettingspanners los staan. Het achterwiel hou je aan de voorkant in de achterbrug. Nou pak je de nieuwe ketting. Let op dat je het meegeleverde visje niet kwijt raakt, de visjes worden alleen geleverd in een setje en kost rond de 2,50 euro per stuk Je legt de ketting op de boven gedeelte van de tandwielen. Elke ketting die je koopt moet je eerst inkorten. Je doet de ketting geheel om de tandwielen en hou ze dan bij elkaar om te zien wat er van de ketting eraf moet. Zorg dat je de ketting niet super strak houd.

Een handige ezels bruggetje is. Het punt pakken waar de ketting het strakst kan en dan moet je 1 oogje slapper (tot daar) en de rest moet van de ketting eraf worden gehaald.

Ik heb dit zelf gedaan met een dremel, maar kan ook met een kettingpons. Tegenwoordig hebben meer mensen een dremel, dus doen we hier dat ook. De ketting word vast gehouden door pinnetjes. Om dat los te krijgen is het makkelijkste om de zijkant van de ketting weg te slijpen, waardoor je de andere zijkant los kan maken. Nou is de ketting op maat. Nou komt het simpelste gedeelte.

De montage

De ketting is op maat. Je legt de ketting op de tandwielen. Dan monteert je het bruggetje dat de ketting bij elkaar houd. Dan monteerd je de zijkant van de ketting erop. Dit geheel word dan geborgd met een visje Het visje moet zo gemonteerd worden dat ie met de richting mee draait. Monteer je hem fout dan is er dan kans dat het visje eraf valt / los laat en dan valt je ketting uit elkaar met het gevolg motor schade.

Ketting visje richting.gif


Zo monteren we dus het visje op de ketting

Ketting spannen

Het geheel is dus gemonteerd op de tandwielen en de ketting zit aan elkaar. Voordat we kunnen gaan rijden moeten we eerst de ketting gaan spannen. En te strak gespannen kan zorgen dat de achterbrug / frame krom word getrokken. Om dat te verhelpen moet de ketting op de juiste spanning staan. Als de ketting te los is gespannen heb je de kans dat de ketting eraf loopt omdat ie net niet op een tandje valt van de ketting. Hierdoor loop je ook kans op motorschade dus let daarbij goed op. Achter op de as van het achterwiel zitten van die rare beugeltjes. Dat worden ook wel `ketting spanners` genoemt. We draaien eerst de moeren van het wiel een beetje vast. We drukken de ketting spanners evenwijdig naar achteren zodat het achterwiel naar achteren gaat en daardoor de ketting strakker komt te staan. Er moet ongeveer 2 a 3 cm spelling op de ketting staan. Dus vooral niet te voorzichtig doen om de ketting iets slapper te houden. Beter ietsje strakker dan te slap. Als je die 2cm a 3cm aan houd zit je goed en draai je moeren tegelijk goed vast.

Als je de ketting goed hebt gemonteerd spuit je hem nog even in met ketting spray (Niet met vet gaan lopen kloten want anders word het een rotzooi)

En klaar ben je.