Keerring voortandwiel vervangen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Inleiding

Als op het achtertandwiel veel olie zit, en vooral zwarte smurie. Dan is het al bijna zeker dat je keerring bij het voortandwiel lek is. Dit komt wel vaker voor bij een tomos, en daarom is een tutorial voor geschreven.


Benodigheden

  • Imbussleutel 5
  • Steeksleutel 11, 17
  • Schroevendraaiers
  • Hamer
  • Schone doek
  • Nieuwe oliekeerring (35x47x7)
  • Nieuw "vulbusje" maat

(*Te halen bij de betere brommershop)


Aan de slag

De oliekering zit achter je voortandwiel, dus aan de kant waar je ketting zit. Dit is dus aan de linkerkant van je Tomos. voordat we echt aan de slag kunnen moeten we eerst je linkerzijkap er af halen. daaronder zit een boel elektronica. Niet aan zitten!! Nu de kap er af is kunnen we de kickstarter af halen. dit doen we met de steeksleutel 11 en een hamer. eerst draai je de moer aan de bovenkant er af. nu met de hamer rustig op de pen slaan zodat hij er van zelf er uit valt. nu kun je de kickstarter af halen, en het "kickstarthouder". Omdat de vliegwieldeksel er niet af kan voordat het voetsteuntje weg is gehaalt, moeten we die er eerst er af halen. Dit doen we met een steeksleutel 17.


Nu kunnen we eindelijk het vliegwieldeksel er halen. Met de inbussleutel 5. Het deksel zit in totaal met 3 inbussen vast. Zoek ze op en draai ze los.


Nu je de kap er af hebt gehaalt kunnen we eindelijk bij het voortandwiel. Niet te haastig de ketting er halen omdat we die eerst nog nodig hebben, want de moer die voor de ketting zit altijd supervast. Als eerste moet je de borg plaatje plat slaan, nu met een waterpomptang de moer proberen los te draaien, als dit niet lukt moet je een 2e persoon in roepen die de achterrem in houdt en achter op de brommer gaat zitten. En wat wd-40 (een masterlijk kruipolie goedje) er op spuiten.


Keerring vervangen

Nu je het voortandwiel los hebt gekregen zie je een zwarte of groene ring, dit is de keerring waar het allemaal om draait. Deze kan je er uit halen door een hout schroef er in te draaien. Of met een schroevendraaier er uit te wippen. Nu zit er ook nog een metalen busje. Dit is het vulbusje, die er ook uit moet.

Nu je de kering en het vulbusje er uit hebt gehaalt kun je de nieuwe er in zetten. Maar voordat je de keerring er in doet moet je eerst nog de keerring in smeren met kogellager olie. Anders heb je kans dat de keerring niet "sluit". De keerring kan je er in drukken met een dop of een busje wat van de zelfde afmeting is als de keerring er in drukken.

Omdat sommige mensen soms nog steeds last hadden van lekkende olie na een nieuwe keerring en vulbus (wat komt door het slijtage van aandrijfas). Gaan we het vulbusje aan de binnenkant in smeren met vloeibare pakking, zodat je zeker weet dat alles goed wordt afgesloten. Voorzichtig het vulbusje er in drukken tot de helft.

Nu kan je voortandwiel er weer op. en kan je alles weer in de omgekeerde volgorde monteren.


Tot slot

Omdat we vloeibare pakking hebben gebruikt moet je 24 uur wachten voordat je weer kan rijden.