Inrijden

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Uitleg

De bedoeling van inrijden is alle ruwe oppervlakken glad poetsen, en de onderdelen aan elkaar laten wennen. Als je gaat inrijden, moet je een bepaald aantal kilometers niet te veel vragen van je brommer. Dit betekent niet, zoals te veel mensen denken, dat je 300 kilometer lang het toerental zo laag mogelijk moet houden. De drijfstang wordt iedere slag iets uitgerekt en ingekort, door de materiaal eigenschappen, en de kracht die op de zuiger gezet wordt. Hoe meer kracht, hoe groter de vervorming. Als deze nu de hele tijd een bepaald (laag toerental wordt gereden, dan komt er een rand, waarboven de zuiger niet is geweest. Na het inrijden, als je meer gas geeft, stoot de zuiger tegen dat randje aan, met verlies van vermogen als minst erge gevolg. Daarom moet tijdens het rijden af en toe iets meer toeren gemaakt worden. Bouw het toerental wel voorzichtig op, ga niet plotseling aan het gas hangen, maar voel de brommer het toerental langzaam opvoeren, tot 'ie er genoeg van heeft. Ga daarna weer terug naar een lager toerental, bij een snelheid van ongeveer 30 km/uur.

Een ander misverstand is, dat het goed is om de hele afstand in een of twee keer toeren er doorheen te rijden. Laat het motorblok ieder kwartier even afkoelen. Door het langzaam rijden, vangt het blok minder wind, en wordt er minder gekoeld. Omdat de onderdelen nog niet optimaal zijn, hebben ze veel te lijden van grote temperatuurverschillen.

Hieronder staat een tabel met de afstanden, die aangehouden moeten worden om alle onderdelen aan elkaar te laten wennen. Als je bijvoorbeeld en je blok hebt gereviseerd en je zet er een nieuwe zuiger in, dan houdt je de de grootste afstand aan (niet bij elkaar optellen).

Nieuw blok / gereviseerd blok 500 KM

Nieuwe cilinder 500 KM

Nieuwe zuiger 300 KM

Nieuwe zuigerveren 200-250 KM

Nieuwe zuiger + zuigerveren 300 KM


Als je de zuiger of zuigerveren gaat inrijden, moeten deze eerst even goed warm rijden. Daarna aflaten koelen, en dan met het inrijden beginnen. Als je nieuwe zuigerveren plaatst, haal dan eerst met een heel fijn schuurpapiertje de braampjes eraf.