Inhoud cilinderkop berekenen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Wat is nou de inhoud van de cilinderkoppen ? (Hiermee kan je de compressie verhouding herberekenen)

Als eerste moet de diepte van de cilinderkop gemeten worden. Dit is te doen om de kop plat neer te leggen en door het bougiegat, m.b.v. een schuifmaat, de diepte te meten. Bij een snorkop is dat precies 23 mm. Daar moet de hoogte van het bougiegat (10mm) af. En dan hou je de diepte van de kop over. In dit geval is dat 13mm. Overeenkomstig de fabrieks gegevens is de compressie verhouding bij die kop 1 : 6. Als je dat dan terug berekend [ 50cc : 6 = 8,33cc ] kom je op de inhoud van 8,33cc. Welnu ik heb dat praktisch bekeken. En wel d.m.v. een injectiespuit, waar de inhoudswaarde op vermeld staat. Als je dat met water doet kom je aan ± 9,5 cc. Doe je dat met olie, dan kom je aan 8,8cc. ( Deze metingen met de bougie er in, want dat is de praktijk ) Als je nu de bougie er uit laat, het gat afblind en je doet dan dezelfde metingen kom je aan de volgende waarden. Met water 9cc en met olie 8,5cc Als je nu de laatste waarde vergelijkt met de fabriek gegevens zijn ze erg na aan elkaar.

Uiteraard heb ik ook een poging gedaan om het te berekenen. Te beginnen met de formule : 1 1/3 x π x R³ ( Hiermede reken je de inhoud van een bol uit ) Dat geeft : 1 1/3 x 3.14 x (19x19x19) = 28716 mm³ = 28,716 cm³ De inhoud van een halve bol is dan simpel ; 28,716 cm³ :2 = 14.358 cm³ Nu heeft de cilinderkop ook de vorm van een halve bol, doch hij is niet zo hoog. Maar bij benadering kan je het toch berekenen. De cilinderkop heeft een diepte van 13mm en de ½ bol heeft een diepte van 19mm. Dat geeft een verschil van 6mm. Dat vraagt om de formule: π x R² (Hiermede reken je de opp. van een cirkel uit ) Dat geeft : 3,14 x (19 x 19) = 1133,54 mm² aan oppervlakte. Als je nu die oppervlakte één mm hoog maakt heeft dat een inhoud van 1,13354 cm³ Met die wetenschap kan je, wat vrijelijk, stellen dat [in het begin] elke mm minder dan de 19mm van de halve bol (cilinderkop) neerkomt op een vermindering van 1 cm³(cc) We weten dat de cilinderkop een diepte heeft van 13mm, dat is 6mm minder als de uitgerekende halve bol. Dan is het simpel om globaal aan de inhoud van de kop te komen. Te weten : 14.358 cm³ - 6 cm³ = 8,358 cm³ Opvallend is het dat deze berekening bijna dezelfde waarde geeft als de praktische meting met de olie. Alles bij elkaar mag deze waarde, via deze meting en berekening als juist worden beschouwd. En dat rechtvaardigt om via deze meetmethode de inhoud van een afgevlakte kop te meten. Als ook de inhoud van een Bromkop.

In deze meld ik dan ook dat mijn afgevlakte kop (is 1½ mm af) een inhoud heeft van 7 cm³

En de inhoud van een/mijn Bromkop is 6 cm³. Volgens berekening via de fabrieksgegevens zou de inhoud 5,3 cm³. Verder valt nog te melden, de Bromkop is iets minder diep (12,5 mm) dan de Snorkop.(13 mm)

Met deze kennis van zaken is het te verantwoorden om 3mm + 1mm van een Snorkop af te slijpen\schuren. Ter info: De eerste 3mm er af is om tot een inhoud van 5 cm³ te komen. En de laatste mm er af is om de koppakking (die 1mm is) te compenseren.