Carburateur reinigen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Nu op de vroege ochtend verveel ik me wel eens.. dus ik denk laat ik eens een faqje schrijven..

Lees eerst het hele artikel voor je begint!

Voer dit ook alleen uit als je weet hoe je de carb weer in elkaar moet zetten!! Als je goed oplet met het uit elkaar halen van je carb zou het moeten lukken lijkt mij, maar voor een echte beginner op brommergebied lijkt het mij slim eerst de carb maar eens goed te bekijken..

Niet echt het belangrijkste maar toch leuk: een mooie schone carburateur.. dit sleutelt lekker en ziet er nog eens goed uit ook nog. Nou daar gaat deze faq dus over, het schoonmaken van de carburateur..

LET OP: Het gaat hier om het reinigen en weer als nieuw uit laten zien van de buitenkant van de carburateur! Wil je snel inwendig ook alle kleine kanalen helemaal schoon hebben, kan je hem beter gewoon uitblazen, dit kost namelijk even tijd.. Je kan ook je carb ultrasoon laten reinigen, dan worden alle messing en andere metalen zoals sproeiers etc. ook echt helemaal schoon.

Erg fijn is het als je een revisiesetje voor je carb hebt, zoals pakkingen enz. deze willen namelijk bij het uit elkaar halen van je carb wel eens kapot gaan.


BENODIGDHEDEN:

 • een plastic bak (bijvoorbeeld een literbak ijs of een bakje van de chinees om de hoek)
 • een glazen potje
 • een stevige afwasborstel
 • enkele stevige tandenborstels (mogen best oud zijn, maar met stevige haren!)
 • een schuursponsje
 • een verfkwast
 • wat doeken om mee te drogen (of keukenpapier)

AAN REINIGINGSMIDDELEN:

 • een fles huishoudazijn
 • een fles schuurmiddel (bv. cif)
 • een spuitbus WD*40

AAN VEILIGHEID:

 • huishoudhandschoenen
 • veiligheidsbril

Hoe ga je te werk:

Allereerst schroef je alles van de carb wat los kan. Alle losse metalen delen worden vervolgens in het glazen potje gedaan en dit bespuit je met lekker veel WD*40. net zolang tot de deeltjes net onder een laagje vloeistof staan. WD*40 is een product al meer dan 50 jaar oud, het is door het amerikaanse bedrijf Rocket Chemical Company ontwikkeld. Allereerst is het bedoeld als vochtverdringer. het werkt echter ook goed als reinigingsmiddel voor vuil, vet en lijmresten. verder is het een kruipolie, heeft het smerende eigenschappen en beschermt het metaaloppervlakken tegen corrosie. Een wondermiddeltje dus, wat waarschijnlijk een ieder van jullie wel heeft staan. Na enkele minuten en wat schudden kan je het effect al zien maar laat het lekker een dag of 2 staan. Blaas de onderdelen vervolgens droog met perslucht of wrijf ze droog met een niet pluizende doek. Blaas zowiezo de sproeieropeningen en andere gaatjes goed door. De onderdelen zijn nu als het goed is brandschoon, het kan wel zo zijn dat de kleur van het messing iets veranderd is.

Nu beginnen we aan de carb zelf. Schoonmaakazijn kan niet goed met vet omgaan, dus spuit je het carb. huis in met cif (wees niet te zuinig) en ga je met 1 van je tandenborstels flink schrobben zodat je alle kleine hoekjes hebt gehad. De oude vetlaag moet eraf of in iedergeval gebroken worden zodat het azijn straks goed zijn werk kan doen. Zie het als het spuiten van je brommer, die schuur je ook voordat er een laag verf op gaat, anders word het resultaat niet mooi. Als alle zeep en vetresten onder de warme kraan zijn weggespoeld leg je de carb in de plastic bak. trek je huishoudhandschoenen aan, zet je bril op en vul de bak met azijn. Vergeet je handschoenen en de bril niet want huishoudazijn kan flinke brandwonden veroorzaken bij aanraking met de huid en als er iets in je ogen spat, dan word je ook niet vrolijk.. Laat de carb een half uurtje in het azijn weken waarbij je hem regelmatig omdraaid en met je 2e tandenborstel poetst maar gebruik niet de 1e tandenborstel wat daar zitten vet en zeepresten aan. De eerste tien minuten zie je niet veel gebeuren, maar daarna zie je hoe de carbu echt mooi schoon wordt.

Na dertig minuten moet hij goed schoon zijn en lijkt hij als nieuw..

Als de buitenzijde van de carb droog is, kun je deze ter bescherming van het uiterlijk insmeren met een beetje sliliconenspray of weer de WD*40 Spuit de spray op je kwastje en smeer dit in alle hoeken en gaatjes. een eventueel teveel haal je weer weg met een doek of een stuk keukenpapier.

Het lijkt een heel verhaal, maar het is een simpel klusje. het kost ook bijna niets want ik denk dat de gemiddelde sleutelaar de benodigdheden wel kan vinden in zijn garage of in het keukenkastje van zijn moeder.. Je hebt overal ook niet zo heel veel van nodig dus je houd veel over voor andere dingen.. of eventueel nog een carburateur.. Schoonmaakazijn zou zo'n 90 cent kosten bij de supermarkt. Het proces duurt zo'n 2 dagen (inclusief weken van je onderdelen) maar in totaal is het ongeveer een uurtje werk..

Let wel op dat messing en andere metalen dan alluminium langzaam oplossen als je ze te lang in het azijn laat liggen. Heel wat carburateurs zijn niet van alluminium maar van de zinklegering zamac (of mazac, wat exact hetzelfde is) Ik heb er zelf nog nooit problemen mee gehad en volgens mij maakt het niet zoveel uit, maar je moet zelf beslissen of je je carb op deze manier schoonmaakt..

Nou ik hoop dat jullie er wat aan hebben, en als je op deze manier je carb schoonmaakt, laat dan even weten hoe mooi het eruit kwam te zien..

Sjoerd (Skoeddies)

Stappenplan

Benodigd gereedschap:

 • Platte schroevendraaier
 • Verfkwast
 • Tandenborstel

Overige Benodigdheden:

 • Plastic bakje
 • Oude doek/keuken papier
 • Huishoudazijn
 • Schuurmiddel
 • WD*40
 • Rubberen handschoenen
 • Veiligheidsbril

Stap 1 Haal alles van je carburateur los wat los kan. Leg de metalen delen in een laagje WD*40. Laat dit twee dagen staan.

Stap 2 Zorg ervoor dat alle plastic deeltjes van je carburateur af zijn. Begin met het schrobben van je carburateur met wat schuurmiddel. Zorg ervoor dat je alle plekjes hebt behandeld. Daarna maak je je carburateur schoon onder de kraan.

Stap 3 Nu vul je een bakje waar je carburateur in kan, met schoonmaakazijn. Doe je handschoenen aan en zet je bril op. Leg je carburateur in het badje azijn en laat hem een aantal minuten weken. Draai hem om de 10 minuten om en ga er een aantal keer met een schone tandenborstel overheen. Doe dit 30 minuten lang.

Stap 4 Haal je carburateur uit het badje en als je de mogelijk hebt spuit je hem droog met een compressor, anders maak je hem droog met de hand. Je kunt eventueel de carburateur insmeren met wat WD*40 of siliconenspray mbv een kwastje.

Stap 5 Als je metalen deeltjes schoon zijn geworden in de WD*40 kun je je carburateur weer in elkaar zetten. Let er op dat je alles weer op de goede plek terug zet.Het bovenstaande artikel stond eerst op het Forum, deze pagina is automatisch gegenereerd naar wiki opmaak. Voel je vrij om de pagina aan te passen.