Brom, Snor en HD Kop Verschil

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De snorkop:

Is een uitgedraaide brommerkop, de verbrandingsruimte is groter.

De bromkop:

Heeft als het ware een vulring in de verbrandingsruimte de kamer is kleiner.

Verschil cilinder brom & snor kop.jpg

Links de snorkop, rechts de bromkop

Kleinere kamer zorgt voor:

meer compressie = hogere druk, waardoor je zuiger harder naar beneden gedrukt word (de arbeidsslag) dus daardoor is er meer hulp bij het creëren van vermogen.

Grotere kamer zorgt voor:

de snorkop heeft de grotere kamer, dit vermindert de druk waardoor de brommer minder vermogen op kan bouwen door een gebrek aan tegenkracht op de zuiger.

Hoge drukkop:

Een hoge druk kop heeft een nog kleinere verbrandingskamer dan een bromkop, bij prestatie gerichte cilinders (zoals snelle 50cc en 70cc setjes) zit vaak standaard een HD-cilinderkop deze is geoptimaliseerd op squish met bijgeleverde pakking en de zuigervorm, hier door word de optimale standaard druk gecreëerd die mogelijk is.

Je kan echter ook een HD Kop op je standaard cilinder zetten, deze zijn gemaakt voor Puch, maar passen gewoon op je Tomos, nu is hier vaak ook verwarring over, dus even het volgende:

Als jij een 50cc cilinder hebt, heeft het absoluut geen zin om er een 70cc HD kop op te zetten, dit zorgt er alleen maar voor dat je verbrandingskamer je cilinder overlapt, waardoor je een onnodig grote verbrandingskamer krijgt. Dus voor je 50cc cilinder moet je gewoon een 50cc kop kopen.

Als je rondrijdt met een 65cc/70cc kan je er voor kiezen om een 70cc HD kop te kopen, maar je kan er ook voor kiezen om er gewoon een 50cc kop op te zetten, hierdoor heb je een nog kleinere verbrandingsruimte dan met een 70cc kop, dus weer meer compressie. Je moet er dan wel voor zorgen dat je squish goed afgesteld is.