Blokolie verversen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ik zou iets schrijven over olie verversen.

Kleine inleiding. Wij hebben ons Tomosje verkregen via een erfenis. Maar dit Tomosje zit technisch iets anders in elkaar dan toen ik mijn eerste brommer kreeg (tomos 3versn). Dat was 1965. Vandaar die auto*olie.

Ons Tomosje heeft weinig gereden, is gestolen geweest door jongelui (die te jong waren en absoluut niets van brommers af wisten) en de boel hier en daar beschadigd hebben.

Maar nu tot de olie. Tomos op de standaard gezet. Doek en krant eronder, + teiltje. Luchtfilter demonteren M8 aftapbout er uit draaien. Olie loopt er uit. (Meet na wat er in zat) Laat de motor een paar min. lopen. (De laatste olie loopt er uit) M8 aftapbout er weer in draaien. En M8 vulbout er uit halen. Automatische versnellingsbak olie vanuit een grote flacon in een klein (gebruikt) waterflesje doen. In dat Gebruikte waterflesje een 4mm gaatje in de dop boren. Zet een viltstreep op `t fles als hij met 225cc vloeistof is gevuld. [Moet je natuurlijk eerst met een maatbekertje (van thuis) afmeten]

Als er olie inzit, naar de Tomos. Houd het flesje op z`n kop en knijp `m leeg in `t vulgaatje van 8mm. Als je het nauwkeurig doet valt het morsen mee en het vullen gaat snel. Draai even het oliepeil controle schroefje/boutje er uit/los. Zit dat goed. Dan M8 vulbout er weer indraaien. En luchtfilter monteren.

Ik gebruik Tellus 44 automatische versnellingsbak olie.(Shell Dotax TA) En waarom die Tellus. Simpel omdat ik weiger om z`n 4 euro (bijna Fl. 9.00) voor 225cc olie neer te tellen. De specificaties van die olie heb ik natuurlijk in mijn bezit, maar is iets te lang omdat ff uit te typen.

En hoe kom je daar aan? Simpel, op m`n werk hebben ze dat in de garage. [voor aut. bakken]

Maar het lijkt me simpel voor jullie om met een lege flacon langs een garage te rijden. Te vragen of ze automatische versnellingsbakolie hebben en of ze die flacon willen vullen voor je. Dat kan nooit zo veel kosten. En dan heb genoeg olie om 4x je blok te vullen.Het bovenstaande artikel stond eerst op het Forum, deze pagina is automatisch gegenereerd naar wiki opmaak. Voel je vrij om de pagina aan te passen.