Blok demonteren en reviseren

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Blok demonteren/revisie

Wat je nodig hebt:

 • imbus voor m6 bouten
 • vliegwieltrekker
 • dopsleutel maat 13 (steeksleutel maat 13)
 • dopsleutel maat 32( of waterpomptang)
 • dopsleutel maat 17
 • zuigerstop
 • nieuwe keerringen en lagers
 • pakkingset
 • nieuwe fles carter olie
 • pijpsleutel voor maat 11 moeren
 • nieuwe lager en keeringset

nieuwe pakkingset.

1. je begint met de tomos

Tomos overzicht.jpg

haal alle bedradingen los. maak je carburateur los. laat het blokolie eruit lopen. onderaan het blok zit een boutje. draai deze eraf en je blokolie loopt eruit. wel opvangen in een bakje. anders krijg je een vieze smeerboel en dat willen we niet :shock:


2. je trekt je rechter carterkap open. deze zit bevestigd door 6 m6 bouten. draai ze los en je ziet dit

Blok tandwielen.jpg

de meest rechter onderdeel is de koppeling. die moet je loskrijgen. zet nu je zuigerstop op de plaats van je bougie. zet nu dopsleutelmaat 17 op de moer bij je koppeling. rustig draaien totdat je zuiger tegen de zuigerstop gaat. nu kun je kracht zetten. daarvoor moet je dat niet doen want dan heb je kans dat je zuiger kapot gaat. haal nu je koppeling eraf. achter de koppeling zit een ringetje die je HEEL goed moet bewaren.

3. haal je kickstartpedaal eraf. dit doe je door het moertje boven de kickstartspie los te halen en het spietje eruit te tikken. je kunt nu je pedaal eraf halen. nu kan je de linker carterkap openen. deze zit met 3 m6 imbus bouten bevestigd. eenmaal los, moet je de kettingvan het voortandwiel halen. pak nu ook een vliegwieltrekker en haal je vliegwiel eraf. nu is het tijd om je blok van het frame af te halen.

4. haal je uitlaat van onder je blok vandaan. het blok zit bevestigd d.m.v. 3 blokbevestigingsbouten. draai eerst de onderste los. hierop zitten ook je voetsteuntjes. BEWAAR DE BOUTEN GOED! draai nu de bout die het dichts bij het voorwiel zit los. nu hangt je blok nog maar op 1 bout. hou nu het blok goed vast en draai de laatste moer eraf. je hebt nu dit

http://i296.photobucket.com/albums/mm194/jacob12345_06/IMAG0060*1*1.jpg

5. aan je versnellingsbakkant zitten 5 m6 imbus boutjes in het blok en 2 aan de zijkant. draai deze los en bewaar ze in een apart zakje oid. haal je cilinder eraf. bovenop de cilinderkop zitten 4 m7 boutjes. BEWAAR ZE HEEL GOED want ze zijn moeilijk te vinden. draai ze los. je kunt nu je cilinderkop en cilinder eraf halen. haal ook je zuiger eraf want anders kan hij beschadigen. de zuiger zit vast met met circlips en een pistonpen. de circlips moet je losmaken met een segeringentang of wees creatief. de pistonpen kun je eruithalen door met bijv. een schroevendraaier met afhaalbaar kop de pistonpen eruit te tikken. je bent nu klaar om je blok te splitsen.

6. splits het blok. er zijn vele manieren om dit te doen. de manier waarop ik vind dat het minst wordt beschadigd is om met een rubber moker(of een normale moker maar met een lapje eroverheen) tegen de rand van het bakje waar je startmotor op zit te slaan (met beleid). dit is ook de plek waar je carburateur zit als je een recht spruitstuk hebt. je middencarters zullen nu uit elkaar gaan. uiteindelijk kun je allebei de carters vrij draaien. draai nu de middencarter waar je versnellingsbak tegenaan zit ongeveer 90 graden van de middencarter aan de vliegwielkant. begin nu deze middencarter van de andere carter af te slaan en hij zal loskomen. je hebt dan dit

Blok gespleten.jpg

7. het is tijd om de lagers en keeringen te vervangen. eerst moeten de oude eruit. de oude keering moet je er gewoon uitwippen met een schroevendraaier. de lager en keering aan de vliegwielkant zijn wat lastiger om bij te komen. hiervoor met je je ontsteking eraf halen. nu kun je ook deze lager en keering vervangen. de lagers moet je eruit tikken d.m.v. een dopsleutel met ongeveer dezelfde afmetingen als de binnenste ring van de lager (alleen als je de lager niet meer wilt gebruiken; als je de lager nog wil gebruiken, moet je dat met een lagertrekker doen.).


Carters gespleten lager.jpg

8. nu gaan we nieuwe krukas lagers erin doen. ik zet de lagers het liefst een paar uur in de vriezer en wanneer ik ze eruit haal, de carters verhitten met een gasbrander. daarna een klein beetje lagervet over de rand van de lager te doen en dan kan ik hem praktisch in het gat waar de lager in moet leggen. als ie toch nog wat verder moet, je oude lager pakken en op de nieuwe lager leggen. nu met een hamer/moker de rest erin tikken. voor de keeringen alleen wat vet aan de buitenkant doen en de keeringen in hun plaats drukken. druk het liefst aan de buitenkant. binnenkant heeft weinig nut en je hebt alleen maar meer kans op lekken. wil je ook de voortandwiel lager wil vervangen moet je met een grote dopsleutel (maat 30 dacht ik) de voortandwielmoer vastpakken. doe nu alleen je 2speedvertandingenop hun plek zeg maar tegen de middenvertandingen aan. hou nu je vertandingen tegen en draai je voortandwielmoer los. nu haal je de voortandwiel en middenvertanding eruit. Tik nu ook de voortandwiel lager eruit en vervang gelijk ook de voortandwielkeering.


9. Je hebt de lagers en keeringen vervangen :D Nu is het tijd om alles weer in elkaar te zetten. Zet alles nu in omgekeerde volgorde in elkaar. Let goed op of je niks vergeet want anders moet je weer je blok openen. Doe nieuwe olie in je blok, zet alles vast en je kunt weer rijden. Wel moet je eigenlijk inrijden want dat hoort met nieuwe lagers