Band verwisselen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Banden verwisselen is niet zo'n ramp, als je maar weet waar je mee bezig bent, daarom schrijf ik hier een uitleg van hoe het werkt, en waar je op moet letten, dan kan straks iedereen een band monteren.

Tomos velgen hebben een zogenaamd DIEPBEDSYSTEEM, zoals tegenwoordig op bijna alle wielen en banden gemonteerd zitten. Dat wil zeggen, dat er tussen de vlakken, waar normaal je band op rust, een diepe uitsparing zit, die de de- en montage gemakkelijk maakt.

Als je je oude band eraf wilt halen, doe dit dan het liefst met plastic bandenlichters, zodat je de velg niet beschadigd. Als je het goed doet, heb je deze enkel nodig bij het er afhalen, en niet meer bij de montage.

Laat de binnenband leeglopen, en draai de borgmoer van je ventiel los, knijp dan rondom de band los van de velg. In de hiel van de band ( Het gedeelte wat in je velg zit, en wat je dus niet ziet als de band is opgepompt ) zit een metalen draad is, het heeft dus geen nut om deze te proberen op te rekken, dit gaat je niet lukken. Als je dus aan 1 kant de bandenlichter onder je band hebt gestoken, zorg er dan voor dat je aan de andere kant van het wiel ( Dus 180 graden verderop) de band in het midden van de velg hebt liggen, in het zogenaamde diepbed, dit geeft je de ruimte om de band over de rand van de velg te lichten. Als je eenmaal een stuk gedaan hebt, kun je de rest met de hand, en kun je de bandenlichters aan de kant gooien.

Haal 1 kant van de band uit de velg, en haal dan je binnenband eruit. Daarna kun je met de hand de tweede kant van de band uit de velg halen, waarbij je ervoor zorgt dat een gedeelte ook weer in het diepbed ligt.

Montage gaat precies andersom, smeer de hiel van de band een beetje in met afwasmiddel, om de montage te vergemakkelijken, ook de rand van de velg kun je lichtjes insmeren. Trek de hiel over de rand van de velg, let hierbij op een eventuele rotatie( rijrichting) van de band. Steek het ventiel van de binnenband door het ventielgat en draai er de borgmoer op, nog niet vastdraaien. Duw de binnenband tussen de band en de velg in, en pomp hem dan een klein beetje op, zodat hij net een beetje strak staat, en er geen vouwen meer inzitten, je moet hem nog wel gemakkelijk kunnen in knijpen. Trek dan de tweede hiel weer over de rand van de velg, en zorg er weer voor dat bij het laatste stuk, de band weer in het diepbed ligt, je kunt dan zonder gereedschap met de hand de band over de rand trekken. Lukt dit niet, dan heb je waarschijnlijk de binnenband te hard opgepompt, en moet je hem ietsjes leeg laten lopen.

Controleer of de binnenband RONDOM op zijn plaats zit, vooral op de plaats van het ventiel, waar de binnenband wat dikker is, wil hij nog wel eens tussen de buitenband en de velg blijven zitten. Zorg dat hij rondom IN de buitenband zit. Pomp de band op, en controleer of de hiel van de band rondom, aan twee kanten goed op zijn plaats zit, dit kun je zien aan de montagerand van de band, die een klein stukje zichtbaar blijft, deze moet over de volle omtrek van het wiel even breed zijn. Is dit niet zo, laat dan de band leeglopen, en probeer het opnieuw. Als hij goed zit, draai je de borgmoer van het ventiel aan. Eventueel kan je kan je afwasmiddel op de rand van de band doen zodat deze beter op zijn plaats glijdt.

Als je dan het wiel weer gemonteerd hebt in de vork of brug, gooi hem dan met de hand rond en kijk of er geen rare slingeringen of bulten in je band zitten, ietwat verschil mag, maar niet teveel.

Stappenplan:

Stap 1

Zorg dat de nieuwe buiten band niet te koud is, 20 graden is goed.

Stap 2

Afwasmiddel op de velg (geen vet dit blijft vet) afwasmiddel droogt in en zorgt dat de band er niet zo maar afglijd.

Stap 3


Één kant weer van de velg af ventiel in het gaatje moer er op, de binnenband er tussen drukken (niet gedraaid).

Stap 4

Op pompen leeg laten lopen en dan op spanning brengen.