Aero spatbord monteren

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Aero spatbord op je Tomos maken.

Omdat er laatste tijd nog al wat vragen zijn over een Aero spatbord, hoe je die passend moet maken, en omdat ik die er ook wou opzetten en al besteld had, heb ik besloten een FAQ erover te schrijven.

Als eerst moet je een stabilisator maken. Nou kan je eigenwijs zijn door dit niet te doen, maar als je het niet doet gaat je allemaal scheve toestanden krijgen met remmen. Ik heb hem gebogen maar je kan hem ook lassen (dit heeft Steeksleutel gedaan). Maar als je een beetje kan lassen heb je ook wel de hersens om hem zelf te kunnen maken.

De ingrediënten zijn:

  • Strip aluminium: 3mm dik, 30mm breed, 500mm lang. (bouwmarkt)
  • Aerospatbord.
  • 2x m6 boutje x20mm (bouwmarkt)

Gereedschap:

  • Buigbank. (kan ook bankschroef + hamer maar dan is het nog meer beunstyle)
  • Boormachine + 8mm en 6mm boor.
  • Sleutel 10.
  • IJzerzaag.
  • Kraspen.
  • Winkelhaak.

Goed, om te beginnen zal ik eerst een tekening maken van hoe hij eruit komt te zien, zo dus:

Aero spatbord 1.jpg

Het bovenste stukje word 58 mm, de schuine stukjes worden 38 mm en de hoogte kan je zelf bepalen. Je pakt nu de aluminium strip en tekent (met de kraspen) het midden af, vanaf het midden teken je dan 29mm naar links en 29 mm naar rechts. Dan maak je een rechte lijn met de winkel haak. Als je de ‘29mm-lijn’ hebt teken je vanaf daar 38mm verder (dus 38+29=67mm vanaf het midden), dit doe je aan beide kanten. Zo moet je dat dan doen:

Aero spatbord 2.jpg

Nu leg je het onder de buigbank en doe je de 29mm-lijn buigen in een hoek van 112.5 graden buigen en de 38mm-lijn in een hoek van 157.5 graden.

Als het goed is moet je nu dit hebben gedaan, van zo;

Aero spatbord 3.jpg

Naar zo;

Aero spatbord 4.jpg

Nu ga je eerst het spatbord erop maken. Ik heb dit gedaan door het spatbord er zo diep mogelijk op te zetten en dan de ene kant af te tekenen (deze keer met een stift). Dan vanaf de hoek meten waar de stip staat en op de andere kant ook aftekenen. Dan met 6mm boor gat boren. Spatbord op de stabilisator zetten met de 2 m6 boutjes.

Dan voor de bevestiging van je voorvork houden en bepalen hoe hoog die moet komen (ik heb hem vrij dicht op de band zitten omdat ik het mooier vind, wil je hem hoger hebben zitten, moet je een strip van 600/700mm nemen). De punten aftekenen en uitboren. Even een foto ter verduidelijking (sorry voor de kwaliteit maar had geen digitale camera in de buurt). Aero spatbord 5.jpg

Nou doe je dit in het midden (dus op 15mm) uitboren, ik heb dit gedaan met een 8mm boor.

Ernaast houden om te kijken of het klopt en dan moet je hem afzagen op lente afzagen.

Nu draai je hem erop om te kijken of dat alles past en gelukt is. Als hij past haal je hem eraf en doe je hem spuiten. Dit is mijn resultaat (ik moet hem nog spuiten):

Aero spatbord 6.jpg