A3 en A5 Blok Verschillen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het A3 Motorblok, en het nieuwe A5 motorblok.

Ooit afgevraagd waarom de Revival, Streetmate en Young'str meer vermogen hebben? Deze beschikken over het nieuwe A5 motorblok. Ik heb er wat over opgezocht, met dank aan Tomos Nederland, want ik wilde meer weten.

Tomos Techniek 'Eerst even de Tomos motor, dit is een 2 versnelling automaat met een zgn. centrifugaal koppeling –dit is een systeem waar door middelpunt vliegende kracht de koppeling segmenten van de ene as in een trommel op een andere as naar buiten worden gedrukt, waardoor een verbinding tussen deze twee assen onstaat.

Bij een Tomos motor wordt de 1e verbinding = versnelling automatisch tot stand gebracht door het toerental van de krukas - waar de eerste set koppelingsegmenten opzitten- te verhogen, dit is dus gewoon gas geven, de 2e verbinding = versnelling wordt automatisch ingeschakeld d.m.v. het aantal omwentelingen dat het achterwiel maakt, dus als de snelheid oploopt schakelt bij ± 18 km/u automatisch de 2e versnelling in.'

A3 blok ''Bij de A3 motor wordt de cilinder die het vermogen afgeeft via een membraam gevuld met brandstof wat wordt gevormd in een vrij simpele carburateur, die de benzine en lucht in de juiste verhoudingen mengt.

A5 blok Bij de A5 motor wordt de cilinder zonder memraam ook gevuld door een carburateur, maar dan wel een carburateur met meer instelmogelijkheden, zoals luchtstelschroef, meerdere soorten sproeiers, gasnaald etc.

Ook is de poorten timing van deze cilinder anders dan de A3 cilinder en is deze cilinder gemaakt van aluminium met aan de binnenkant een zeer harde en slijtvaste nikasil laag.

Door deze veranderingen is een motorblok ontstaan met een trekkracht die in het middelste toerengebied veel hoger is dan het tot dusver gangbare, maar die ruim aan de huidige en komende milieu eisen kan voldoen zonder dat daarbij gebruikt moest worden gemaakt van allerlei elektronische (soms kwetsbare) onderdelen, zoals brandstofinjectie en/ of afgeregelde computer gestuurde ontsteking systemen.'

Discriptie A5 blok: nieuwe carburatie nieuw spruitstuk nieuwe zuiger nieuwe cilinder nieuwe cilinder positie nieuw uitlaat systeem geen sproeier meer standaart met E-start automatische shoke = meer power meer acceleratie | dit alles met dezelfde betrouwbaarheid loopt beter

blok type: A55 één cilinder, tweetakt, luchtgekoelt verplaatsing v. d. zuiger: 49cc vermogen: 2.3 kW bij 5700 r.p.m. compressie verhouding: 10 : 1 versnellingen: 2-speed automaat koppel: 4.7 Nm bij 3800 r.p.m. ontsteking: CDI (12V / 80W)

Kortom het A5 blok is op vele punten verbeterd. Wat resulteerd in hogere prestaties zonder compromieen mbt betrouwbaarheid. Tenminste dat zal Tomos waar moeten gaan maken, en dat gaan we van jullie horen. Ik ben hier zeer entousiast over, en wil ook Tomos Nederland bedanken voor hun sympatieke uitleg.