Sproeier afstellen: verschil tussen versies
Regel 94: | Regel 94: | ||
Met sproeier 54 zingt dat blokje mooi naar de top, maar het accelereren is minder geworden t.o.v. sproeier 56. Om dat beet te pakken heb ik als laatste actie in deze sproeier-sessie de lucht toevoer in het eindpijpje weer verandert in 22mm. En daar, in eerste instantie, een grotere sproeier op aangepast. Dat is 59 geworden. Het blokje loopt minder mooi rond, maar hij trekt wel in één ruk door naar zijn top (54 – 55) En ik wil nog verder z`n ontsteking herbekijken en de cilinder weer 1mm hoger te zetten. Maar dat komt. Dat zijn weer andere tuning verhalen. | Met sproeier 54 zingt dat blokje mooi naar de top, maar het accelereren is minder geworden t.o.v. sproeier 56. Om dat beet te pakken heb ik als laatste actie in deze sproeier-sessie de lucht toevoer in het eindpijpje weer verandert in 22mm. En daar, in eerste instantie, een grotere sproeier op aangepast. Dat is 59 geworden. Het blokje loopt minder mooi rond, maar hij trekt wel in één ruk door naar zijn top (54 – 55) En ik wil nog verder z`n ontsteking herbekijken en de cilinder weer 1mm hoger te zetten. Maar dat komt. Dat zijn weer andere tuning verhalen. | ||
− | Met genoegen mijn afstelsessie beschreven, doe je voordeel er eventueel mee | + | Met genoegen mijn afstelsessie beschreven, doe je voordeel er eventueel mee |
− | |||
− |
Versie van 26 apr 2011 om 16:09
9-11-08
Inhoud
Opnieuw afstellen van de juiste sproeier en aanpassen van de luchtfilterkast.
Er was ondertussen zo het e.e.a. verandert aan moe d`r Tomosje dus een controle zou niet verkeerd zijn. Hij liep naar de 50 en als het mee zat met de omstandigheden 53. Dus op zaterdag morgen 9.30u naar beneden en om 14.00u ging ik weer naar boven. (Met slechts 1 bakkie koffie tussendoor, dus afstellen doe je niet even)
Bij aanvang zat er sproeier 56 in. En de luchtfilterkast was maanden geleden ontdaan van het externe pijpje van 18 mm. Op die plaats zat een gat van 32 mm, met daar doorheen een isolatie manteltje voor een 15mm waterleiding.
Het gat in dat isolatiemanteltje was opgesneden naar 22mm. De bedoeling van dat opgesneden isolatiemanteltje was tweeledig. 1. Een ruimere lucht doorlaat. 2. Geluiddemping, je hoort hem niet aanzuigen. Als eerste heb ik een pvc pijpje gehaald bij de Gamma (32mm met een opstaande rand er aan. Is meestal daar alleen te verkrijgen met een fiberring en een (witte) afvoermoer in één pakketje )
Een van de eerste dingen die je doet is de bougie bekijken. [ Bosna K75 ] Die was bij mij zwart gekleurd.
Toen gaan rijden met een nieuw (wit) pvc pijpje in de luchtfilterkast. (inclusief filter, maar geen isolatie manteltje in het eindpijpje) Resultaat: Wat aanzuiggeluid en hij haalde de 50. Bougie was ietsje bruinig. Sproeier 54 ingezet. En de bougie verwisseld. [ KLG F75 ] Resultaat: Rijdt wat beter, klimt wat meer in zijn toeren en rijdt 51. bougie blijft wat bruinig.
In het eindpijpje een isolatiemanteltje gestoken. Met een gat van 22mm.
Resultaat:
- Loopt duidelijk beter. Trek ook beter. Neemt beter over naar zijn 2e versnelling.
- Loopt tegen de zachte wind 51. Bij geen tegen wind haalt hij de 54.
- Bougie bleef nog steeds een ietsje bruin.
Conclusie:
Doordat het isolatiemanteltje gestoken was met het gat van 22mm belemmerde dat de luchttoevoer wat. Het effect daarvan is dat er een andere lucht – benzine verhouding ontstaat. Of te wel, een rijker mengsel de cilinder instroomt. En een betere prestatie.
Een ander isolatiemanteltje gestoken (15mm)
Resultaat:
Tegen de zachte wind 52. Bij geen wind tegen loopt hij iets beter naar de 54 …. 55 Bougie weer iets bruiner en de rand is wat droger. (0,6mm)
Conclusie:
Je (ik) merk dat hij scherper staat qua benzine mengsel verhouding. Maar het gaat wel ten koste van de acceleratie van uit stilstand.
Sproeier 52 gemonteerd.
Resultaat:
Het is iets minder allemaal. Maar hij komt aan de 52 en de andere kant op 54 …55 Bougie is nog steeds wat bruin en heeft de wat droge rand.
Sproeier 50 gemonteerd.
Resultaat:
Hij rijdt normaal weg bij half gas. Als je vol gas geeft valt hij dood en slaat af.
Conclusie:
De sproeier is net te klein om te kunnen rijden. Om goed te kunnen rijden bij deze lucht toevoer moet je een 4 maten grotere sproeier kiezen (t.w. 54).
Napraat:
Nu heb ik in 4u tijd uitgevonden wat de beste sproeier en de beste maat luchttoevoer is voor moe d`r Tomosje (En wel op dit moment en met deze set-up ). Doch, zoals altijd is het een kwestie van compromissen aangaan. Je kan tenslotte niet alles hebben in het leven. Maar je kan wel een doel voor ogen stellen en dat na streven en zo mogelijk realiseren. Waar gaat het nu om: Moe wil bij het verkeerslicht als een speer kunnen vertrekken, hij hoeft niet knoert hard te rijden, (Is toch levensgevaarlijk met die Tomosremmen)
Met sproeier 54 zingt dat blokje mooi naar de top, maar het accelereren is minder geworden t.o.v. sproeier 56. Om dat beet te pakken heb ik als laatste actie in deze sproeier-sessie de lucht toevoer in het eindpijpje weer verandert in 22mm. En daar, in eerste instantie, een grotere sproeier op aangepast. Dat is 59 geworden. Het blokje loopt minder mooi rond, maar hij trekt wel in één ruk door naar zijn top (54 – 55) En ik wil nog verder z`n ontsteking herbekijken en de cilinder weer 1mm hoger te zetten. Maar dat komt. Dat zijn weer andere tuning verhalen.
Met genoegen mijn afstelsessie beschreven, doe je voordeel er eventueel mee