Spuiten: verschil tussen versies

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''[size=150]Het spuiten van je Tomos[/size]''' ik heb dit van http://www.puchmaxi.nl gehaald.. zij verdienen alle eer voor deze perfecte uitleg.. ik dacht: waarom he…')
(geen verschil)

Versie van 2 jul 2009 om 20:30

[size=150]Het spuiten van je Tomos[/size]

ik heb dit van http://www.puchmaxi.nl gehaald.. zij verdienen alle eer voor deze perfecte uitleg.. ik dacht: waarom het wiel twee eer uitvinden en overnieuw schrijven..

Als eerste wil ik even zeggen dat wanneer je het tijd vind om je Tomos te gaan spuiten, je ervan uit moet gaan dat het niet binnen 1 dag klaar is, je moet er echt de tijd voor nemen en de energie in stoppen, om een mooi resultaat te krijgen.

Het hele verhaal begint dus met het zoeken van een aantal vrije dagen, bijvoorbeeld een vakantie als de meivakantie. Ik noem nadrukkelijk de meivakantie omdat ook het weer een belangrijke factor is wanneer je wil gaan spuiten. In de maand mei begint het in Nederland vaak wat mooier weer te worden, en is er s’middags een ideale temperatuur van rond de 15 á 20 graden, om je puch te gaan spuiten. Zorg ervoor dat het niet veel kouder, of warmer is. Want dit komt het resultaat niet ten goede.

Wat er eerst te doen staat, is het volledig demonteren van de gehele brommer, ik ben geen voorstander van mensen die willen spuiten en niks uit elkaar willen schroeven, maar alles met meters plakband en kranten af gaan plakken. Je kan zo niet mooi te werk gaan, het is onhandig, en verf komt overal tussendoor, dus dingen die niet gespoten moeten worden krijgen toch een soort van nevellaag op het oppervlaktegebied. Zorg bij het demonteren er wel voor dat alles onderdelen netjes in bijvoorbeeld een bananendoos worden gedaan, en de kleine onderdelen zoals schroeven enz, in een geseald zakje.

Na het demonteren van alle onderdelen, en je een losse voorvork, een losse achterbrug, en een los frame hebt, is het tijd om alles eens goed schoon te maken voordat we beginnen met schuren. Doe je dit niet dan ben je binnen de kortste keren door je schuurpapier heen. Ik gebruik meestal even de hogedrukreiniger, en gewoon wat zeep waarmee men ook de auto wast. Ondertussen kan je natuurlijk ook je blok en andere onderdelen vast een poetsbeurtje geven. Pas bij het blok wel op dat de ontsteking niet nat wordt. Verder leg ik altijd alle schroeven in een badje van remmenreiniger, en daarna in de cola, zodat ze ondertussen niet gaan roesten, en de verweerde schroeven ook gereinigd worden van al ontstane roest.

Na de poetsbeurt kan er begonnen worden met het eraf halen van de oude laklaag, vaak zitten er zelfs meerder lagen op doordat vorige eigenaren ook bezig geweest zijn met spuitwerk. Nu kan men kiezen om het frame, de voorvork, en de achterbrug totaal met de hand te gaan schuren, maar ik denk dat een nogal langdradig werkje kan gaan worden. Ik gebruik dan ook meestal zogenaamde ‘verfafbijt,’ om de verschillende lagen verf snel en zonder dozen schuurpapier, eraf te halen. Deze verfafbijt, is te koop bij de erkende verfspecialist, maar wanneer je wat krapper bij kas bent kan je ook gewoon verfafbijt van bijvoorbeeld de Praxis of de Karwei halen. Bij aankoop heb je aan een halve liter verafbijt wel genoeg voor de totale brommer. Je moet het gewoon met een oude kwast aanbrengen op de oude laklaag, dan laat je het een 10 á 15 minuten inwerken, tot je ziet dat de verf een soort van blaasjes gaat vertonen. Pak nu een schuurspons of een staalspons, en je kan de laag er zo afvegen, wel even handschoenen aandoen omdat het nogal gevaarlijk spul is dat in je huid begint te bijten. Het aanbrengen van de afbijt herhaal je net zovaak tot dat je overal een mooie ijzerkleur ziet.

Nu kan het schuren gaan beginnen, dit doen we omdat er nu nog een wat vettige laag op de onderdelen zit, en alles nog te glad is om de verf mooi te laten hechten. We moeten het oppervlak dus wat ruwer gaan maken. Wat je hierbij nodig hebt is zogenaamd waterproof schuurpapier, dit is schuurpapier met een erg lichte korrelstructuur, om zo geen krassen te veroorzaken. Zoals de naam al zegt, moet je het schuurpapier tijdens gebruik meerdere malen in het water dompelen, dit zorgt voor een nog betere voorbewerking, wat het hechten van de verf ten goede zal doen. Zorg bij het schuren dat je alles gewoon geraakt hebt. Je hoeft niet te proberen om een millimeter ijzer weg proberen te schuren, want dat is niet nodig. Het gaat erom dat je alles gewoon even geraakt hebt, maar doe dit wel secuur.

Na het schuren is het van erg groot belang om alles vetvrij te maken, ik gebruik hier altijd ‘thinner’ voor, dat ook weer te koop is bij vrijwel alle doe-het-zelf-zaken of verfspecialisten. Breng dit aan op een schone lap, en zorg ook nu dat je hierbij alles goed raakt, dit is ERG belangrijk! Wanneer je dit niet doet, dan hecht de verf niet goed, en kan je opnieuw beginnen! Herhaal het poetsen meerdere malen, met steeds een schone doek. Wees niet te zuinig met de thinner!

Nadat alles goed vet- en stofvrij is gemaakt, kan er in principe begonnen worden met spuiten. Nu moet men dus een geschikte kleur uit gaan zoeken. Ik persoonlijk hou van felle kleuren, en dan vooral van het merk ‘motip.’ Ik vind dat dit merk een erg mooie egale laklaag, in zo’n spuitbusje gefixt krijgt. Let er bij het uitzoeken van een spuitbus op dat je een BENZINEBESTENDIGE spuitbus koopt of 2-komponentenlak. Nu kan men ook nog kiezen tussen verschillende verfstructuur-soorten zoals: metallic, mat of glanzend. Wat we nog meer nodig hebben is een soort van grondlaag, dit is ook weer om de uiteindelijke laklaag beter te laten hechten. Deze grondlaag wordt ook wel ’primer’genoemd. Het is vaak in wat matte saaie kleuren te krijgen, maar dit maakt niks uit, omdat het maar een onderlaag is.

Het aanbrengen van de grondlaag is op zich geen moeilijk karwei, mits je het net beschreven verhaal niet goed uitgevoerd hebt. Ik vind het vaak het makkelijkst om de te spuiten onderdelen op te hangen, omdat je dan overal goed bij kan. Wanneer het niet mogelijk is om de onderdelen op te hangen, plaats ze dan bijvoorbeeld in een workmate, die in elk huishouden toch wel te vinden is. Nu kan je dus gaan spuiten. Nogmaals: zorg dat de onderdelen GOED vetvrij zijn. Het aanbrengen van de 1e laag kan nu beginnen, zorg dat je de spuitbus op 30cm afstand houdt, en breng nu een heel dun laagje primer aan. Het maakt niets uit als je de ijzerkleur er daarna nog doorheen kan zien, maar zorg er ook nu weer voor dat je alles licht geraakt hebt. Laat dit 1e laagje even 10 minuten drogen, en ga dan de volgende laag primer aanbrengen, laat dit ook weer even drogen, enzovoorts, herhaal dit totdat je spuitbus leeg is. Nu laat je de primerlaag 30 á 40 minuten drogen, en schuur eventuele druipers, met wat waterproof schuurpapier weer weg. Maak dan alle oppervlakken weer goed vet en stofvrij, en je kan beginnen met het aanbrengen van de uitgekozen laklaag.

Ik heb voor 1 frame met een voorvork en een achterbrug meestal 2 spuitbussen nodig, om genoeg lagen aan te kunnen brengen, voor een mooi egaal, en goede laklaag. De 1e laag, breng je net zoals de 1e primerlaag erg dun aan. Dan laat je het even drogen, en brengt daarna de volgende laag weer aan, dit blijf je herhalen totdat de 1e spuitbus leeg is. Denk eraan dat meerdere dunne lagen voor een beter effect zorgen dan een paar dikke lagen. Ik heb meestal 6 á 8 lagen.

Na het spuiten zet je de onderdelen weg, en laat ze 1 nachtje goed uitharden. De volgende dag bekijk je het resultaat, en zoekt naar eventuele druipers, die weer weggeschuurd moeten worden. Daarna alles weer goed vet en stofvrij maken, waarna je de laatste spuitbus leeg kan gaan maken, let hierbij nu goed op dat je de spuitafstand van 30cm aanhoud, om een mooi resultaat te krijgen zonder puntjes of oneffenheden. Wanner je gekozen hebt voor een metallic laklaag, dan kan ik me voorstellen dat je toch een wat betere glans wil hebben aangezien, de lak nogal wat mat oogt. Deze glans kan je realiseren door nadat je de laklaag aangebracht hebt er na een 20 minuten drogen een laag van zogenaamde ‘blanke lak’overheen te spuiten. Zorg wel dat je de blanke lak van hetzelfde merk koopt. Het spuiten met blanke lak is wel wat lastiger omdat je et niet meer weg kan schuren, en er best snel druipers ontstaan. Ook moet je de spuitbus in 1x leegspuiten, dus geen meerdere lagen.

Als je klaar bent met de laatste spuitbus, laat je het hele zooitje weer goed drogen (24 uur), en dan kan je weer gaan beginnen met het in elkaar schroeven van de brommer. Daarna mooi de blits maken, met je Tomos, die weer als nieuw lijkt.

met dank aan http://www.puchmaxi.nl

Het bovenstaande artikel stond eerst op het Forum, deze pagina is automatisch gegenereerd naar wiki opmaak. Voel je vrij om de pagina aan te passen.