Squish goed zetten: verschil tussen versies

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Benodigdheden:''' *Voetpakking(en) + koppakking *(Digitale) schuifmaat *Stukje (soldeer)tin *Cilinder + blok (offcourse) *Sleutelsetje '''Doel:''' Je squis...')
 
 
Regel 66: Regel 66:
 
(misschien meerdere) hebt waarbij het geplette stukje tin de  
 
(misschien meerdere) hebt waarbij het geplette stukje tin de  
 
dikte heeft van jou aanbevolen squish.
 
dikte heeft van jou aanbevolen squish.
 +
 +
[[Categorie:Opvoeren]]

Huidige versie van 29 jul 2011 om 17:57

Benodigdheden:

  • Voetpakking(en) + koppakking
  • (Digitale) schuifmaat
  • Stukje (soldeer)tin
  • Cilinder + blok (offcourse)
  • Sleutelsetje

Doel:

Je squish is de verbrandingsruimte die overblijft tussen het randje van de cilinderkop en de bovenkant van de zuiger. Het doel van het goed zetten van de squish is optimale prestaties behalen. Je kunt niet zomaar een voetpakking gebruiken, dit is namelijk bepalend voor de squish. Als je squish ruimte te klein is heeft dat als gevolg dat je brandstof gaat pingelen,hierdoor krijg je gaten in je zuiger/je cilinderkop (of smelt je zuiger). Als je squish te ruim staat gaat dit ten koste van je prestaties, maar dit is verder niet schadelijk.

Stap 1:

Men neemt een blok en een cilinder; in het voorbeeld is de aanbevolen squish ruimte 0,60mm. Eerst monteert men de zuiger. Nu pakt men een willekeurige voetpakking, deze monteer je op de manier die aangegeven is op de volgende foto:

Stap 2:

Vervolgens pak je je cilinder en schuift die over de tapeinden van je blok. Vervolgens pak je de cilinderkop en schuift die er ook op (uiteraard met koppakking ertussen).

Stap 3:

Nu je je cilinder er compleet op hebt zitten, draai je de moeren van je cilinder ook netjes aan. Niet te strak, maar gewoon handvast. Als je namelijk met volle kracht je cilindermoertjes aandraait en je gaat rijden kan de cilinder zich niet uit zetten. En tijdens het rijden zet je cilinder uit door de warmte, het kan dus enorme schade als gevolg hebben (als je de moertjes te strak aan draait).

Stap 4:

Nu je cilinder vast zit, pak je het stukje (soldeer)tin. Dit buig je in een hoek van 90 graden, het gebogen stuk moet ongeveer 2,5cm lang zijn. Het tin zelf moet ongeveer 2mm dik zijn of dikker. Maar hoe dikker je gaat hoe moeilijker het wordt om het te kunnen pletten.

Stap 5:

Het gebogen stukje tin steek je vervolgens in je bougiegat. Nu ga je je krukas draaien, waardoor je zuiger het stukje tin plet tussen zuiger en het randje van je cilinderkop. Op de foto zie je dat ik dit deed door middel van me halfpoulie te draaien.

Stap 6:

Nu je het stukje tin hebt geplet haal je het uit het bougiegat. Het uiteinde zal heel erg plat zijn, dit is even groot als je squishruimte. Vervolgens meet je met een digitale schuifmaat op hoe dik het geplette uiteinde van het stukje tin is. Op het voorbeeld zie je dat hij dus 0,49mm aangaf, ik moest dus een voetpakking die 0,10mm dikker was dan degene die ik hier gebruikte.

Hopelijk is jullie nu duidelijk hoe je je squish moet goed zetten. Je blijft deze handelingen gewoon herhalen tot je een voetpakking (misschien meerdere) hebt waarbij het geplette stukje tin de dikte heeft van jou aanbevolen squish.