Het elektrische schema van Tomos uit 1998

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Dit artikel betreft de elektrische bedrading zoals die op mijn Tomos zit. Het kan zijn dat het bij jou Tomos iets anders zit, omdat je een nieuwere Tomos hebt. Daar heb ik aan gedacht en zal ook zo`n schema verzorgen met als voorbeeld de E- Tomos van mijn vrouw uit 2007. Maar dat staat als 7e in de rij.

Maar nu naar mijn Tomosje. Wel ..... eenvoudiger kon ik het niet tekenen. Alle draden zijn in de kleur getekend zoals ze bij mij zitten. Ik heb geen componenten getekend, zoals een koplamp o.i.d. Dat maakt de tekening alleen maar drukker. De witte blokken geven het component weer en je kan zien welke kleur draad annex stekker daar bij hoort. Het komt meerdere malen voor dat bij `t balhoofd losse stekkers bijeen getyrapt zijn. Mijn ervaring is, dat het de stekker is met de grijze draden. ( stadsverlichting aansluiting) En dan de twee stekkers die bij elkaar horen. T.w. die met de groene en bruine draad in één stekker en een andere stekker met 2 grijze draden. ( Km-teller verlichting aansluiting) Met deze laatste twee stekkers kan je ook een andere grote lamp mee aansteken. Of mooi gebruiken voor een andere soort speciale verlichting die je er `s avonds bij wil hebben. [Zal de politie wel niet helemaal mee instemmen, maar dat is aan je zelf. Het kan wel.]

Elektrische schema 1998.jpg

Verder is nog aan de tekening toe te voegen. De zwarte draad is slechts de signaal draad voor de Bobine. Daar kan je ook het toerental signaal vanaf halen.

Er kan van de koplamp een 2e blauwe draad vandaan lopen. Maar die liep naar niets in een stukje isolatiekous bij mij. Dus ik heb hem ook niet mee getekend.

Verder is het mij niet helemaal duidelijk waarom: Vanuit de Km-teller verlichting stekker een groene draad als massa c.q. – draad naar de schakelaar loopt. En een geschakelde massa c.q. – draad, in de kleur bruin, terug loopt naar de toeter. Maar ja, ik heb het schema niet ontworpen bij Tomos.

Ook is op te merken dat de 2 remlicht schakeldraden (groen) pas onder het frame bij elkaar komen en daar verder gaan als één (groene) draad naar het remlicht achterop. (Verder zijn nergens draden zo aan elkaar gekoppeld. )

Het rondje wat bij het vliegwiel is getekend moet de opnemer voorstellen. Vanuit de ééne ontsteekspoel komt één draad bij de opnemer. En van de andere 3 in serie staande lichtspoelen komt ook één draad bij de opnemer.

In de plastichuls van die opnemer worden die 2 draden uit die spoelen door gesoldeerd aan een soepele zwarte en gele draad en die worden verder buiten het blok gebracht.

Ontsteking pickup.jpg

Maar op dit punt ben ik er nog steeds niet achter hoe het nu zit (werkt) t.a.v. die opnemer die in mijn ogen geen enkele elektronisch bestanddeel in zich heeft. Het zal met inductie te maken hebben, waar mogelijk een onzichtbaar stukje component, op een bepaalde plaats in het vliegwiel, debet aan is.

Mocht ik er wijzer over geworden zijn, dan zal ik het hier openbaren.

Verder zijn in het schema 3 overstapjes gemaakt bij de draden groen, bruin en grijs. En voor de goede orde: Die zijn niet voor niets gemaakt. Het hoort \ moet zo, anders gaat het elektrisch niet meer goed met de Tomos.

Ik heb er al eerder melding van gemaakt bij de schakelaar tekening. Denk er om dat de gele draad bij de toeter wel de stroom voerende draad is. Mocht dus bij de toeter iets gebeuren dan kan die gele draad ineens tegen het frame aan hangen. Wel, … daar is de spanningsregelaar niet blij mee. Hij zal wel kortsluitvast zijn, maar niet voor eeuwig.

Zo, meer kon ik er niet van maken, bekijk het allemaal eens op je gemak en constateer dat elektriciteit simpel is.

Geschreven door: C. van Klaveren

Wiki artikel door: --Noël Schilleman | TF ID: n03L 8 jul 2009 22:38 (UTC)