Tomoswiki:Help

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Wat is een wiki?

Een wiki is een website waarop bezoekers zelf op een eenvoudige manier informatie kunnen toevoegen of aanpassen.

Bij een wiki kunnen bezoekers de eigenlijke informatie-inhoud van de site bewerken en is er één gezamenlijke tekst die door alle deelnemers wordt onderhouden (soms met plaatjes). Het idee is dat de kwaliteit van de informatie toeneemt wanneer iedereen wordt aangemoedigd het zelf te verbeteren.

Een belangrijk kenmerk van een wiki is dat het wijzigen van de pagina's snel en makkelijk is. De gebruikers kunnen direct en zonder omwegen verbeteringen aanbrengen. Om bij te dragen aan een wiki hoef je geen website-ontwerper te zijn. Teksten en afbeeldingen kunnen met een eenvoudige opmaaktaal worden ingevoerd. Speciale software op de server slaat de wijzigingen op en zet het resultaat om in webpagina's.

Een wiki wordt ook wel een Wikiwiki genoemd. "Wiki wiki" betekent "snel" in het Hawaiiaans.

Hoe plaats ik nu zelf artikelen op de wiki?

Rode link

Als je ergens op een rode link klikt, dan verschijnt de bewerkingspagina, met een leeg veld waarin je een nieuw artikel kunt typen (of een beknopt begin). De rode kleur betekent dat de pagina nog leeg is: het is een uitnodiging aan jou om een nieuw verhaal te schrijven. Een link naar een nieuwe (nog lege) bladzijde wordt gemaakt door om een begrip vierkante haken neer te zetten, bijvoorbeeld: [[onderwerp]] wordt weergegeven als onderwerp.

Zelf een pagina aanmaken

Als er nog niet over het onderwerp is besproken in een artikel kan je ook zelf een pagina aanmaken door in de url van de wiki je paginanaam neer te zetten. Bijvoorbeeld door achter http://wiki.tomosforum.nl/index.php het onderwerp te plaatsen. Dan krijg je iets als dit: http://wiki.tomosforum.nl/index.php/Onderwerp

Je kunt de ingevoerde tekst vooraf nakijken door 'Toon bewerking ter controle' onderaan de pagina aan te klikken. Je krijgt dan te zien hoe de pagina er gaat uitzien (dat staat dan boven de ruwe tekst). Vooral bij tabellen en afbeeldingen is dat geen overbodige luxe, het resultaat is vaak anders dan bedoeld... Als je tevreden bent is het handig in de 'samenvatting' je medeschrijvers even te laten weten wat je hebt gedaan. Ben je klaar, klik dan op 'Pagina opslaan'. Je krijgt tenslotte de bewaarde pagina pontificaal in beeld.

Je kunt ook zelf vierkante haken in een tekst aanbrengen, om zo een nieuwe bladzijde te beginnen. Als je een geheel nieuw onderwerp wilt beschrijven dat in deze Wiki als link nog niet bestaat, kun je het voorlopig tussen vierkante haken op je Gebruiker-bladzijde neerzetten en van daaruit werken.

Voor je begint met een nieuwe pagina kan je het beste eerst even zoeken in de zoekfunctie om te zien of er al iets geschreven is dat erop lijkt. Meestal vind je zo wel een betere plek om jouw verhaal op te enten en hoe beter je verhaal aan de rest gelinkt is, hoe eerder het ook gelezen wordt. Soms vind je ook dat er al lang een verwant verhaal is onder een iets andere titel. Wil je dit voorkomen, bedenk dan meteen synoniemen voor de titel van jouw pagina, en maak daarvan één of meer doorverwijzingen (#REDIRECT [[andere naam]]).

Het mooiste van een wiki is dat je artikelen in categorieën kan plaatsen waar dit toebehoort. Je kan een artikel in een categorie plaatsen door de pagina te bewerken en onderaan van de artikel tekst kun je bijvoorbeeld [[categorie:handleiding]] neerzetten. Sommige artikelen vallen in verschillende categorieën dan kun je dus iets plaatsen als [[categorie:handleiding]] [[categorie:opvoeren]] [[categorie:cilinder]].