Tellernaald vervangen

Uit Tomoswiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het komt wel eens voor dat bij de snelheidsmeters de tellernaald afbreekt. Dat gebeurt door trillingen of andere oorzaken.

Je kan dit repareren door een tellernaald van een andere kapotte teller over te zetten. Of door de tellernaald te repareren met een beetje creativiteit en lijm.

Gereedschap

  • Steek-ring sleutel set
  • Kleine schroevendraaiers
  • Combinatietang of andere kleine tangetjes

Benodigdheden

  • Teller met een kapotte naald
  • Kapotte teller met een hele naald
  • Lijm

Stap 1

Maak eerst de snelheidsmeter los van het dashboard of van het tellerhuis. Zodat je alleen nog maar de teller in je handen hebt.

‎600px

Stap 2

De enige mogelijkheid om de teller te openen is met een schroevendraaier de lip verbuigen. Ga met een vrij kleine schroevendraaier onder de rand door en buig hem omhoog. Let op dat je van binnenuit buigt, anders maak je de rand kapot. (Bij de meeste Tomos tellers is de ruimte om je schoevendraaier te plaatsen kleiner, maar met een beetje geduld krijg je hem er wel onder, zolang die maar niet te dik is, als het niet lukt pak een kleiner schroevendraaier)

Tellernaald vervangen02.jpg

Stap 3

Ga zo door tot dat je 60% van de rand heb omgebogen. Maak desnoods gebruik van een tang. Tellernaald vervangen03.jpg

Stap 4

Als de opening groot genoeg is trek je voorzichtig de kap er af .

Tellernaald vervangen04.jpg Tellernaald vervangen05.jpg

Stap 5

Nu kan je je oude tellernaald verwijderen, probeer hem er gewoon af te trekken, lukt dit niet dan zal je je tellernaald moeten repareren, hiervoor heb je een beetje creativiteit nodig en lijm, hierover ga ik niet uitwijken.

Als je de tellernaald wel los getrokken krijgt is het zaak om je kapotte teller met hele naald ook uit elkaar haalt en hier de naald van verwijderd en deze dan op je goede teller zet. Als die niet blijft zitten moet je een klein beetje lijm op het asje van de naald doen en dit op laten drogen.

Soms is het nodig om de tellernaald iets korter te maken, dat was bij de onderstaande plaatjes ook het geval, de naald kwam tegen de rand van het glas aan. Dit kan je gewoon met een schaar of zijkniptang doen.

Tellernaald vervangen06.jpg Tellernaald vervangen07.jpg

Stap 6

Als de naald gerepareerd is of vervangen is kan je de teller weer in elkaar zetten. Dit doe je door met behulp van een stukje hout of een bankschroef voorzichtig de rand terug te buigen, die je in het begin omgebogen hebt.

En dan is het een kwestie van alles weer terug monteren.

Tellernaald vervangen08.jpg